INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Saturday, September 10, 2011

Prof Zainal Kling - "Tanah Melayu tidak pernah terjajah"

 Cendiakawan tersohor kebanggaan UMNO ,baca profile di atas.

Berdasarkan fakta sejarah, Tanah Melayu "tidak pernah terjajah", sebaliknya, hanya dinaungi atau dilindungi oleh British, dakwa sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling.

Katanya lagi, sejak Perjanjian Pangkor ditandatangani pada tahun 1874, tidak pernah tercatat dalam perjanjian itu bahawa negeri akan dijajah, sebaliknya hanya dilindungi atau dinaungi."Dinaungi tidak sama dengan kolonial... Hanya tiga negeri sahaja yang merupakan tanah jajahan iaitu, Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

"(Negeri-negeri) yang lain adalah dinaungi (atau) dilindungi.Sejak mula Tanah Melayu bukan tanah jajahan atau koloni. Ini fakta sejarah dan perspektif sejarah (itu) perlu diubah."Jangan kita sebut, kita terjajah selama 400 tahun. Itu adalah kesalahan yang amat besar," katanya di Putrajaya hari ini.

MKN: Kesan pentadbiran British satu bentuk penjajahan


Katanya, Tanah Melayu hanya terjajah selama dua tahun sewaktu pemerintah Malayan Union pada awal 1946 hingga akhir 1947 dan di zaman penjajahan Jepun.Sementara itu, Majlis Profesor Negara (MPN) dalam kenyataannya berkata, zaman pentadbiran British yang disamakan dengan "penjajahan British" sebenarnya tidak sahih dan tidak wajar digunakan.

british coldstream guardBagaimanapun, menurut majlis itu "kesan pentadbiran British itu merupakan satu bentuk penjajahan"."British diberi kuasa untuk 'mentadbir' dari segi pengurusan am dan kewangan serta eksploitasi khususnya sumber alam."Penilaian pengkaji sejarah kolonialisme British terhadap perilaku 'penjajahan' British itu disifatkan sebagai 'breach of trust' atau 'indirect rule'.

"Mereka kelihatan melakukan penjajahan walaupun tidak sahih, walaupun hal ehwal Persekutuan Tanah Melayu terletak bawah pentadbiran Pejabat Tanah Jajahan di Britain tetapi kedaulatan Melayu tetap terpelihara," kenyataan itu dipetik.
 
 


 @Pantherian - Wah ! Hebat sejarah kemerdekaan kini diberi tumpuan oleh seluruh rakyat yang mahu mengetahui sejarah sebenar tanahair Malaysia.

Prof Datuk Dr Zainal Kling kali ini mencipta sejarah mengatakan "Tanah Melayu tidak pernah dijajah" hanya naungan British. Kenyataan Zainal ini senada dengan fakta dari Prof Khoo Kay Kim yang berkiblatkan fakta dari penjanjian British dan Raja2 Melayu.

2 Prof yang kini dilabel Prof Kangkung UMNO dikecam keras oleh kebanyakan anak muda di Facebook dan Twitter. Prof Aziz Bari sanggah kenyataan KK Kim dengan mendakwa perjanjian itu hanya teknikal tetapi secara praktikalnya British mengawal semua baik dari segi cukai, hal ehwal melayu/islam, hasil bijih timah,keselamatan dan sebagainya.

Rasional dari kenyataan Prof Kangkung UMNO  ini:

a) Tidak perlu sambut  Hari Merdeka 31 Ogos kerana Malaya tidak pernah dijajah British. Malah yang menarik, 400 tahun lagi Malaya sudah Merdeka..haha
b) Buku sejarah sekolah menengah boleh dibakul sampahkan kerana dalam buku sejarah dakwa British menjajah Tanah melayu.


2 comments:

Batu Pelangi said...

Kerana British penaung untuk Malaysia
maka semua Bijih Timah kita dikaut
dan dibawa balik ke England.Jahanam
negaraku sudah kelihatan dengan jelas.Mampus UMNO!!!!!

Anonymous said...

Penat baca buku sejarah dari sekolah rendah sampai menengah...... alih2 semua professor pun kene beli sebab UMNO.... wahai org kampung lakiku, adik beradik iparku, bacale blog jgn pandai ngomen base on tgk berita/ surat khabar....

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews