INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Thursday, December 20, 2007

"Untold story" mengenai suka duka Proton




Assalamualaikum,
Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah-tengah R&D PROTON.

“Saya ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni.. member saya kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je.. manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.”

Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda… Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block. Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2liter untuk Savvy (enjin Renault) dan 2.0liter untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta-kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi. For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50 juta. So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar. Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy… 100% body dibuat di Malaysia.

“Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi. Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya milik kita. Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri lagi.. jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta Malaysia yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasarkan injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.”

Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini. Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.

“Selama ini proton bergantung kepada Mitsubishi sebagai rakan teknikal. Oleh kerana kontrak selama 20 tahun telah tamat. Maka proton terpaksalah mencari rakan teknikal yang baru dan bermulalah masalah melanda proton. Sudah tentu rakan teknikal baru tidak mahu meneruskan rekaan dan teknologi mitshubishi lagi. So apa kan jadi pada kereta proton yang ada sekarang ni untuk masa akan datang.”

Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi teknikal apa yang mereka turunkan. Kalau kita pernah berkerja dengan orang Jepun atau Korea, mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis.Korang jangan terkejut bila saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak ikat royalti yang tak munasabah. Nak mintak copy teknikal drawing zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mulalah kita pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita beli Lotus.. Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last-last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama diaorang fed up dan mintak keluar. Lagi pun dia orang dah nampak afta nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia.

Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang…. Sebab Perodua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia.

“Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu yang proton yang digunakan pakai sekarang adalah barangan Mitshubishi. Samalah seperti kereta lain.. tukar lambang je..”
Inilah susah orang kita ni…. Banyak mendengar cerita sensasi yang banyak ditaruk banyak rempah ratusnya….. Memang pada mulanya kita belajar… selepas itu kita buat sendiri.Saya adalah seorang yang terlibat dengan kerja kerja tersebut.

Saga - base dia Lancer lama. Kita Cuma tukar depan dan belakang sikit.
Iswara - base Saga, kita mula belajar untuk design kereta sendiri.

Masa ni Mitsubishi dah tak berapa setuju bila kita menubuhkan R&D. So kita menggunakan khidmat penasihat dari UK.Wira - Disini berpuluh puluh designer dan engineer Proton dihantar ke Jepun untuk kerjasama design kereta baru. Proton dan Mitsubishi kongsi modal. Hampir 2 tahun kami disana. Bahagian tengah dikongsi bersama. Depan dan Belakang, design asing-asing. Lampu depan dan belakang share sebab nak kurang kan cost. Hasilnya Proton Wira-Mitsubishi Lancer.

Orang akan kata hah kongsi je sebab tak tahu buat kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk. Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea. Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton, Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan. Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu.

Perdana - untuk membuat satu satu design bukannya murah. Nak balik modal pun lama. Jumlah kereta yang dijual pun kena banyak. So kalau nak buat Perdana…. Sampai habis pun tak balik modal. So yang ni memang kita ambil kereta dari mitsubishi dan pasang di Malaysia. Cuma kita tukar depan dan belakang, dan bahagian dalaman.

Tiara - Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB. Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.

Waja - Waja adalah permulaan kita untuk menunjukkan kita mampu melakukan kerja sendiri. 100% didesign orang orang kita. Tapi untuk kejuruteraan kita memerlukan consultant dari luar.. mainly dari Eropah dan Amerika. Bukan sebab tak pandai tapi kita tak cukup kakitangan. Nak design kereta bukan seperti menjahit baju. Kebaikan dari mengambil consultant dari luar memang membuka mata kita… kita adalah setaraf dengan kebolehan mereka. Nak design kereta ni memerlukan beratus ratus kakitangan. Bukannya sedikit.

Gen2 - 100% didesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan enjin yang didesign sendiri.

Savvy - 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well…. Kehebatan enjin Renault sudah terbukti bila mereka memenangi F1. Disin banyak berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Contohnya… Savvy adalah Tiara dan menggunakan chasis Tiara lama. Savvy tidak ada kena mengena dengan Tiara. Savvy adalah baru, 100%. Tidak ramai yang tahu bahawa Savvy menggunakan HTHS steel (High Tensile High Strength Steel). Sebab tu body Savvy kuat. Memang ada terpampang kereta Savvy kemek kerana accident. Well… kereta mercedes, volvo, BMW pun kemek bila accident. Tapi tak ramai yang tengok keadaan dalaman Savvy yang accident tu… In fact. Kukuh. Saudara saudari… Bila kita design kereta ni.. yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta didesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain.
Lain lain - Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.
“Berbalik kepada masalah yang sedang dihadapi oleh proton. Kenapa ianya harus berlaku perkara sebegini. Apakah yang sebenarnya telah berlaku dan dibuat oleh proton dalam masa 20 tahun untuk membina kenderaan nasional sendiri. Memang ada R&D proton cuba mendapatkan struktur dan bahan-bahan untuk membuat injin tapi gagal mendapatkan resepinya.”
Proton memang dah ada enjin sendiri. Yang terpasang dekat Gen-2 tu apa dia. Bab-bab bahan untuk membuat enjin tu senang je. Kebanyakan pengeluar kereta menggunakan besi yang sama sebab pengeluar besi dalam dunia ni bukan banyak. Kita Cuma bagi specifikasi je. Nak design enjin tu yang susah. Transmition yang paling susah. Untuk info lah… kami masih lagi dalam proses untuk mereka cipta transmition sendiri. Bukan macam nak buat karipap tau.
“Penubuhan proton sejak 20 tahun yang lampau tidak mencapai objektif yang sebenarnya. Dimana silapnya? Berapa ramaikah yang tahu bilakah ilham proton ini sebenarnya timbul dan berapa lamakah usaha dilakukan bagi membolehkan impian ini tercapai.”

Mungkin ramai yang mengganggap hanya seorang perdana menteri sahaja terlibat. Cuma pada zaman Tun M baru persetujuan dapat dicapai setelah Mitshubishi bersetuju menjadi rakan teknikal dengan bersyarat. (syarat ni tak bolehlah diberi tahu.. sebab ianya adalah OSA)
Penubuhan Proton lebih mencapai objectif nya. Pada mulanya Proton hanya di rancang untuk membuat kereta bukan untuk merekacipta kereta. Kita menubuh R&D, Mitsubishi tidak setuju. Ye la… siapa nak bagi kita pandai kan. Cuba check dekat Perodua, berapa ramai jurutera dari Proton bekerja dekat sana, Head of R&D Perodua…bekas Proton, Head of Styling…bekas Proton, Head of Planning…bekas Proton, Head of Production…bekas Proton (rasa-rasanya dah kena kebas dekat Naza), Head of Engineering Services…bekas Proton. Ratarata mereka yang senior dekat sana dari proton. We trained them… orang lain ambil cara senang je.

Naza pulak.. Head of R&D….bekas Proton. Head of Production…bekas Proton. Honda pun ramai bekas Proton, DRB Pekan… Head dia pun bekas proton, Inokom… head dia pun bekas proton. Itu kira head je…bukan lagi kira engineer dan designer. So it meets its objective untuk memajukan orang-orang kita. Mainly orang Melayu. Naza sendiri tidak menyangkal kereta Naza mainly didevelop oleh bekas kakitangan Proton. So… orang Proton tak bagus?

Kita belum lagi kira bekas pekerja proton yang diambil oleh consultant luar negara… dari America, Eropah sampai ke Jepun.Tau tak kita kakitangan Proton telah memenangi pertandingan mereka design kereta anjuran Ford. Beliau mendapat tempat pertama. Bukan bertanding diperingkat Malaysia. Tapi di peringkat antarabangsa. Memang beliau mendapat tawaran kerja dari syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah. Tapi kami tabik bila dia decide nak stay dekat Malaysia sebab taknak anak-anak membesar dinegara lain.

 Ada orang tau…?

“Selama 20 tahun proton pergantung kepada pemerintah yang sepatutnya telah boleh berdiri dengan sendirinya sekarang ini selepas perjanjian tamat. Ibarat kata.. berapa lama perlu bergantung.. tak kan dah 20 tahun nak merangkak lagi.. nak tambah masa untuk merangkak lagi.. so bila lak nak belajar berdiri dan berjalan sendiri tanpa dipimpin lagi..sebab tu exPM kata.. kalau dah tak boleh tutup aja…”

Proton boleh menjadi lebih baik kalau tidak ada tanggung jawab kepada negara. Senang aja… buang sahaja pengeluar-pengeluar yang bermasalah. Tapi apa akan jadi dengan ekonomi. Itu tanggungjawab Proton untuk negara. Bayangkanlah penjanaan ekonomi proton untuk negara… berapa banyak kaki tangan Proton… 8000. Berapa banyak kakitangan syarikat yang secara lansung untuk membuat part Proton…100,000 orang. Berapa banyak bank dapat untung, berapa banyak syarikat bumiputra yang naik? Bayangkanlah kami boleh membantu sedangkan polisi kerajaan tidak membantu. Cuba ingat sebelum timbulnya proton. Berapa banyak wakil jualan bumiputra untuk kereta toyota, nissan, honda? 0… Kosong.

Mengenai masalah AP pulak perkara tu bukan perkara baru. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Kalau tak.. sure harga kereta proton tak serendah sekarang ini. Tak percaya boleh check duti import yang dibayar untuk sebuah kereta proton. Nak check duti import tak susah sgt.. cuma bandingkan harga kereta proton di kawasan bebas cukai.
Kita memang tak payah bayar duti impot sebab kita buat kereta kat dalam Malaysia. Tapi tetap kena cukai. Kita tak ada AP. Yang Proton kecewa kenapa terlampau banyak AP dikeluarkan. Lepas tu sebijik-sebijik kerajaan kena tipu. Bayangkan lah kalau kereta KIA yang dibawa masuk ke Malaysia… harga yang di declare adalah RM8000. Tak masuk akalkan bila kastam approve benda ni. Paling murah kereta yang pernah dibuat adalah dalam dunia ni adalah lebih kurang RM18,000. Itu baru bahan bahan dia. Belum lagi kira cost modal acuan, cost tenaga kerja, cost R&D. Bayangkan lah banyak mana kerjaan rugi pada cukai. Bayangkanlah banyak mana Naza untung.

Dasar Automotif Negara di perlukan bagi meneruskan perjuangan yang belum tercapai disamping menjaga serta melindungi pemilik kereta proton sekarang ini. sejauh mana boleh bertahan tak tahula..kalau tidak akan bertimbunlah bakal besi buruk bila tiada lagi sparepart proton (asalnya milik Mitsubishi) dan akan timbulah barangan made in Jinjang atau sewaktu dengannya.

Saudara… Dalam banyak banyak negara pengeluar kereta, Malaysia lah yang paling kurang memprotect industry automotive mereka. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotik dalam hal-hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri. Saya ambil contoh… Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif… tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand harus lah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negara nya. Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea…susah. Sebabnya…

1. memang mereka patriotik.2. Cuba pakai kereta import… Lembaga Cukai mereka akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka tentu banyak duit.

Jepun… Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh undur (baca sejarah toyota), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli. Cuba kat Malaysia…. Kutuk lagi ada.

Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada sokongan dari rakyat sendiri. The more people buy, the cheaper things can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia. Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju. Proton baru 20 tahun. Korea mengambil masa 40 tahun untuk kereta dia tiba ditahap ini. Jepun sudah 80 tahun, Barat sudah 100 tahun. Ini industri kereta. Kalau orang suruh kita fikir nak buat plastik aiskrim tu pun majority kita tak boleh. Ini kereta. So yang mengutuk tu… fikir. Lagi banyak kita jual, lagi murah kita boleh jual… lagi banyak duit, lagi baik pembangunan yang kita boleh buat. Setiap test dan setiap bahan baru yang nak direka memerlukan wang yang banyak.

Masalahnya sekarang siapakah yang bakal atau boleh dijadikan rakan teknikal. Walau pun volkswagen nak join ngan proton tapi persoalannya boleh ke..?

Kenapa..saya kata macam tu..sebab Volkswagen ni guna euro. Sudah tentu la harga kereta proton pada masa akan datang lebih mahal lagi. (salah satu sebab isu AP keluar) Nak mohon Nissan atau Honda atau Toyata jadi rakan teknikal memang agak sukar.

Errr…. Ini kita bagi hint sikit sebab teruk sangat dah ni. Kita tengah develop kereta dengan VW. Sebab tu kita jangan dengar saja orang cakap.

Kalau semua AP ditarik balik lagi banyak masalah akan timbul.. salah satunya adalah AFTA. Mampukah negara kita membayar ganti rugi kepada negara lain yang telah melaksana AFTA. Mungkin ada yang tak sedar yang negara kita telah membayar ganti rugi RM billion sebab menangguh perlaksanaan AFTA sebelum ni kapada negara Asean yg berkaitan.

Memang kita akan kena penalti sebab ada perjanjian AFTA. Tapi bukan kita nak tarik AP macam tu aja. Jalan penyelesaian masih ada. Kalau negara lain boleh ada polisi dia orang yang membantu industri kereta mereka… kenapa kita tidak boleh. Kerana AP China boleh mengeksport kereta mereka ke Malaysia (kereta Chery hampis masuk), tapi polisi China masih lagi tidak membenarkan kereta kita masuk kesana. Memang dia kata boleh masuk tapi dah 5 tahun mencuba pun belum dapat kelulusan lagi. Banyak syarat lagi. India… nak masuk kesana kena letak deposit USD200 Million. Belum lagi nak set up kilang dan infrastruktur jualan. Cuba masuk kat Korea… Kita nak jual kain kita kat sana pun diaorang tak nak beli walau pun kualiti kita bagus. Kuat nya patriotik diaorang. Kita… apa yang nama lain selain dari barang sendiri mesti bagus punya.

Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia.

Naza yang rata rata import kereta Cuma tukar bumper pun boleh jadi taraf kereta nasional. Perodua yang tak pernah design kereta sendiri (cuma design bumper depan belakang) pun dapat taraf kereta nasional… Proton sekurang-kurangnya telah mendidik ramai anak bangsa dalam kemajuan teknologi. Dah ramai hasil dari pengalamn bekerja dengan proton diambil untuk sektor R&D ditempat lain. Bayangkan lah satu kumpulan Advance Engine Research Proton terus diambil oleh Petronas. Bukan sorang…. Kesemuanya. Nak kerja dengan R&D proton….. Paling minimum 2nd class upper. 1st class berlambak. Selepas berpengalaman… Perodua, Naza ambil.

Tapi saya tak marah bila orang kata macam-macam pasal proton. Itu hak mereka. Tapi fikirkanlah tenaga yang kami beri untuk memajukan negara dalam bidang teknologi. Boleh sebut tak company mana lagi dalam bidang industri yang betul-betul menggunakan kepakaran anak Malaysia dalam bidang R&D ni. Kalau kita tidak belajar… sampai bila kita tidak akan tahu. Dan sampai bila kita akan bergantung dengan orang luar.

Tapi bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati. Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery kerata tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen… proton. Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah sebelah Myvi dan Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau.

**** Itulah cerita disebalik tabir Proton.Mungkin penulis artikel ni merupakan orang kuat di dalam kejayaan Proton.


Wednesday, November 14, 2007

Rakyat Malaysia pantang dicabar



Tahniah wahai sekalian Rakyat Malaysia yang prihatin datang dari seluruh pelusuk negara berkumpul di Kuala Lumpur dengan satu matlamat ,PERHIMPUNAN AMAN BERSIH untuk menyerahkan memorandum kepada YDP Agung.

Anda menunjukkan bahawa rakyat Malaysia pantang dicabar ,lagi dicabar selagi itu rakyat lagi ramai akan datang, Tahniah dengan keberanian anda!!!..

foto perhimpunan boleh didapati di alamat ini:
http://www.malaysia-today.net/fotos/Galeri/10Nov/index.html

HIDUP RAKYAT!!!!..........Daulat Tuanku!!....Gelombang KUNING!!!

Saturday, November 10, 2007

Laporan Detik Ke Detik:Dosakah rakyat berpakaian kuning menghadap Agung



Polis mengkategorikan gelombang kuning sebagai perhimpunan haram. Itu hak polis yang tidak akan saya pertikaikan.

Tetapi, dosakah rakyat jelata memakai pakaian kuning pada hari ini? Anda jawablah sendiri setelah membaca cebisan-cebisan berita di bawah ini:

12.00 tengahari, di satu lokasi kira-kira 6 kilometer daripada Dataran Merdeka, Kuala Lumpur: Beribu-ribu rakyat jelata berpakaian baju kuning ditahan beramai-ramai. Apa dosa mereka? Kerana berpakaian kuning? Apa maksudnya tindakan seperti ini?

12.00 tengahari, di satu lokasi di Subang Jaya, Selangor: Seorang pemuda Melayu disuruh keluar dari keretanya semata-mata kerana dia sedang menikmati lagu-lagu nasyid. Keretanya digeledah. Dia disuruh membuka baju. Apa keselahannya? Kerana dia Melayu? Kalau tidak, kenapa pemandu-pemandu lain yang bukan Melayu tidak ditahan dan tidak diapa-apakan? Apa ertinya tindakan seperti ini?

12.30 tengahari, di Ampang-Ulu Langat, Selangor: Seorang Hamba Allah yang berpakaian baju Melayu kuning sedondon ditahan oleh pihak keselamatan. Apa dosa? Kerana dia berbaju kuning, walaupun di satu lokasi berpuluh kilometre jauhnya daripada Dataran Merdeka Selangor? Apa motifnya tindakan seperti ini?

[akan disambung sebentar lagi]

Masjid Pun Kena Tutup?

2 petang, Jalan Masjid India, Kuala Lumpur: Kira-kira 5,000 orang rakyat jelata berhimpun di sana. Masjid ditutup. Orang Islam tak dapat menunaikan Zohor. Apa ertinya tindakan ini?

[akan disambung sebentar lagi]

Disembur Water Canon

2.10 petang, Masjid Jamek Kuala Lumpur, berhampiran Dataran Merdeka: Sekumpulan umat Islam, lelaki dan wanita, yang selesai menunaikan Zohor dilarang keluar daripada masjid berkenaan. Siapa yang membantah disembur dengan water cannon. Apa ertinya tindakan seperti ini?

[akan disambung sebentar lagi]

Air Di Masjid Negara Dipotong?

2.26 petang: Umat Islam yang terperangkap di Masjid Jamek Kuala Lumpur terus tidak boleh keluar. Water canon menggunakan asid.

Pada ketika ini juga KL hujan lebat. Beribu-ribu peserta gelombang kuning basah kuyup.

2.30 petang: Keadaan di Masjid Negara Kuala Lumpur dilaporkan tegang. Umat Islam tidak dapat menunaikan Zohor kerana bekalan air sengaja dipotong.

[bersambung sebentar lagi]


Target Utama Adalah Melayu/Islam?

2.45 petang: Setelah mengikuti seluruh peristiwa di atas, hati kecil saya membuat kesimpulan seperti berikut: kelihatannya target pihak keselamatan setakat ini hanya tertumpu kepada kelompok rakyat jelata Melayu dan Islam sahaja. Mengapakah jadi begini? Adakah ini arahan pemimpin besar negara? Adakah ini arahan sesetengah personality dalam pasukan keselamatan?
[bersambung sebentar lagi]
Bedilan Gas Dan Acid Bermula..

2.50 petang: Polis mula menembakkan gas pemedih mata ke arah peserta gelombang kuning di dalam Masjid Jalan India dan Masjied Jamek. Peserta di sekitar Bangunan KWSP Jalan Raja Laut pula disembur dengan water canon berisi asid.

[bersambung sebentar lagi]
10,000 Tiba Di Istana Negara

3.00 petang: Para peserta di sekitar bangunan KWSP diberi amaran supaya bersurai. Kalau tidak mereka akan ditangkap beramai-ramai.

3.20 petang: Sekumpulan 10,000 peserta gelombang kuning sudah tiba di kawasan Istana Negara. Sementara itu, kelompok peserta yang dihalang keluar daripada Masjid Jamek pula dilaporkan semakin lumpuh. FRU hampir mengepung seluruh kawasan masjid.

[bersambung sebentar lagi]
Dianggarkan 40,000 Di Hadapan Istana

3.40 petang: Dianggarkan hampir 40,000 peserta gelombang kuning sudah berada di hadapan Istana Negara. Sementara itu, perarakan masih berterusan. Kira-kira sepanjang 1 kilometer lagi gelombang kuning bergerak menuju ke istana tersebut.

[bersambung sebentar lagi]
Daulat Tuanku, Daulat Tuanku, Daulat Tuanku!!!!!

3.55 petang: Jumlah peserta gelombang kuning di hadapan Istana Negara makin bertambah. Seorang peserta mengirimkan sms ini: “saya bangga jadi rakyat Malaysia. Daulat Tuanku!!!” Seorang lagi peserta pula mengirimkan sms ini: “Perkarangan Istana Negara dibanjiri gelombang kuning. Kira-kira 100,000 manusia.”.
Alhamdulillah…

[bersambung sebentar lagi]
Truck FEU Tersadai
4.00 petang: Beberapa truck FRU berkejar ke Istana Negara. Kenderaan mereka tidak boleh bergerak kerana jalanraya dibanjiri gelombang kuning.

Delegasi BERSIH Mengadap Agong

4.03 petang: Syukur Alhamdulillah… Pada jam 4.03 minit sekumpulan 10 orang delegasi BERSIH diperkenan masuk mengadap DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU! DAULAT TUANKU!!!!!

[bersambung sebentar lagi]

Hujan Lebat, Gelombang Kuning Terus Menggelora

4.15 petang: Blogger Mohd Sayuti Omar menelefon. Katanya, beliau amat berbangga dengan respons rakyat jelata. Majoriti mereka terpaksa berjalan kaki hampir 15 kilometer untuk ke istana dalam keadaan hujan lebat. Katanya lagi, kalau inilah hakikatnya Pilihan Raya Umum akan datang, hanya Allah sahaja yang mengetahui kesudahannya.

Seorang eksekutif syarikat swasta pula mengirimkan sms: “Alhamdulillah. Saya sudah menunaikan tanggungjawab saya sebagai seorang ayah, seorang individu dan lebih penting lagi, sebagai seorang Muslim. Perarakan ini adalah untuk anak saya, agama saya, bangsa saya dan negara saya. Daulat Tuanku!”

[bersambung sebentar lagi]


Misi Berjaya. Daulat Tuanku!!!

4.25 petang: Seorang anak muda yang saya kenali mengirimkan sms ini: “Saya bersama-sama kira-kira 20,000 orang masih terus berjalan ke Istana Negara. Hidup Melayu! Daulat Tuanku!!!”

Pejuang-penyair Yassin Salleh pula mengirimkan sms: “Misi tertunai. Alhamdulillah! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!!!!”

Seorang sahabat pula mengirimkan sms ini: “Jam 3.30 petang tadi Agong meninjau gelombang kuning dari udara dengan menggunakan helikopter.”

Daulat Tuanku! Daulat Tuanku! Daulat Tuanku!!!!

Wednesday, November 7, 2007

GELOMBANG KEDAULATAN KUASA RAKYAT 10/11/2007

‘Kuasa Rakyat Adalah Kuasa Keramat’. Kuasa ini cukup digeruni dan ditakuti oleh semua rejim kuasa pemerintah di dunia. Ianya berlaku jika rakyat melihat kerajaan semasa sudah hilang wibawa, kredibiliti dan amanah, institusi penting negara tidak berfungsi dengan baik dan pincang, individu-individu yang memegang tampok kuasa tertinggi negara persoalan amanah dan integritinya dipertikaikan rakyat kebanyakkan. Rasuah, penyelewengan kuasa dan kezaliman dilakukan oleh pihak pemerintah secara jelas dan terus menerus. Maka di saat itu kedaulatan rakyat menjadi Ketua Hakim Negara yang akan menjatuhkan hukuman kepada rejim pemerintah semasa.

Senario semasa negara kini menyaksikan krisis terbesar telah berlaku apabila krisis keyakinan rakyat terhadap kerajaan dalam pelbagai isu penting dan utama. Ianya meliputi isu krisis badan kehakiman negara apabila pendedahan menerusi klip video perbualan di antara seorang peguam dan hakim kanan negara, rasuah yang melingkari hakim-hakim, pasukan polis, kastam, pihak berkuasa tempatan dan sektor korporat. Isu pembunuhan kejam warga Mongolia iaitu Altantunya dengan bahan letupan C4 yang melibatkan individu penting negara dan pasukan polis serta cara penghakimannya menjadi perbincangan hangat. Keganasan penjenayah dalam kes-kes yang semakin meningkat daripada pembunuhan kanak-kanak sehingga kepada pihak anggota polis menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena. Kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang semakin menjadi-jadi mutakhir ini amat memeritkan rakyat.

Tambahan pula Laporan Audit Tahun 2006 memperlihatkan banyak kepincangan di sana-sini. Isu kebocoran bangunan milik kerajaan yang mencecah ratusan juta. Kelemahan pentadbiran negara dalam menangani isu murtad dan toleransi agama. Keganasan pasukan polis menggunakan peluru hidup di Terengganu. Perobohan setinggan, surau dan kuil tanpa toleransi daripada PBT dan kerajaan negeri. Isu pembangunan mega koridor-koridor ekonomi yang dijalankan mencecah ratusan billion Ringgit Malaysia. Malahan banyak lagi isu yang saban hari dipaparkan dan didedahkan tidak lain menambahkan lagi krisis keyakinan rakyat terhadap kerajaan semasa yang semakin hilang wibawa dan kredibiliti dalam menangani dengan baik dan bijak masalah negara dan rakyat.

Kes penangkapan dan dakwaan rasuah yang heboh diperkatakan di media-media utama bagaikan mengulangi apa yang telah berlaku sebelum pilihan raya umum ke-11 pada 2004 dahulu. Pada ketika itu Perdana Menteri yang baru mengambil alih pemerintahan cuba membawa imej bersih dan serius dalam soal peperangan rasuah. Tetapi lihat selepas hampir empat tahun tiada sebarang perubahan drastik dalam soal menangani rasuah malahan ianya semakin teruk , parah dan kritikal.

Penangkapan dan dakwaan rasuah terhadap individu-individu tertentu yang giat dilakukan kini sewajarnya diteruskan pula kepada dakwaan-dakwaan yang sudah dilaporkan kepada pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang melibatkan ‘jerung-jerung’ yang didakwa melakukan rasuah melebihi ratusan juta Ringgit Malaysia dan lebih. Bukti yang dikemukan juga cukup konkrit dan boleh dijadikan asas untuk pendakwaan. Tetapi kini peperangan rasuah ditumpukan hanya melibatkan ‘bilis-bilis’ pemain rasuah tetapi yang melibatkan ‘jerung-jerung’ senyap daripada sebarang tangkapan dan dakwaan. Bukannya tiada laporan yang dikemukan kepada BPR tetapi ke mana hasilnya selepas laporan di buat.

Terbaru dakwaan daripada hanya satu kenyataan media oleh Menteri Besar Kelantan yang berkata pernah cuba diberi rasuah lebih 15 tahun dahulu cuba diperbesar-besarkan mengapa beliau tidak membuat laporan. Tetapi kita mempersoalkan kembali akan kredibiliti dan professionalisma Badan Pencegah Rasuah di mana dakwaan, siasatan dan tangkapan sudah dilakukan apabila pertubuhan NGO iaitu GERAK membuat laporan dan menyerahkan bukti 600 mukasurat terhadap kes rasuah seorang menteri kabinet. Ke mana juga penyiasatan terhadap penyelewengan dalam kes pembalakan yang berlaku yang melibatkan sehingga bilion Ringgit Malaysia. Ke mana juga dakwaan dan siasatan terhadap ‘komisen’ ratusan juta dalam kes pembelian 2 buah kapal selam jenis Scorpene dan 18 buah jet pejuang jenis Sukhoi MKM-30. Ke mana juga perginya siasatan dan pendakwaan rasuah terhadap menteri-menteri kabinet, ahli-ahli parlimen , menteri- menteri besar , tokoh-tokoh korporat, dan banyak lagi dakwaan yang senyap sunyi sehingga kini.

Malahan rakyat masih ragu-ragu lagi apakah selepas pilihanraya umum ke-12 ini soal dalam memerangi rasuah tanpa mengira pangkat dan kedudukan masih menjadi agenda penting BPR dan kerajaan. Kita tidak hendak melihat ianya nampak bersungguh-sungguh dalam menangani rasuah apabila sedar PRU-12 akan berlaku bila-bila masa sahaja sekarang. Tidak lain dan tidak bukan hanya untuk menagih populariti dan memancing undi rakyat tetapi melupakan fungsi sebenar dalam soal peperangan terhadap rasuah.

Selagi Badan Pencegah Rasuah tidak diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen dan mendapat arahan terus daripada YDPA maka persoalan kuasa dan pendakwaan BPR akan terus menjadi keraguan kepada rakyat kebanyakkan. Sewajarnya Badan Pencegah Rasuah ini mempunyai tambahan kuasa di mana boleh bertindak untuk membuat siasatan, tangkapan dan dakwaan kepada siapa sahaja tanpa rasa takut dan bimbang sehinggakan mampu dan berani untuk menangkap Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri jika ada dakwaan rasuah yang dikemukakan. Ini sebenarnya keberanian yang ingin rakyat lihat kepada kuasa BPR yang mampu dan betul-betul serius dalam peperangan memerangi rasuah dan penyelewengan dengan ‘without fear and favaor’.

Menyentuh soal krisis badan kehakiman negara, penubuhan Suruhanjaya Bebas dilihat hanya untuk menjadi penyelamat daripada terbongkarnya skandal besar-besaran yang heboh diperkatakan dalam soal perlantikan hakim dan penghakiman yang dibuat dalam beberapa kes individu terbabit yang mempunyai kepentingan. Apakah juga suruhanjaya bebas ini akan menutup kes ini sepertimana juga kes-kes besar yang melibatkan orang-orang besar sebelum ini. Jika benarlah spekulasi ini, maka kemarahan rakyat yang sedar terhadap betapa teruknya senario dalam negara akan mencapai tahap yang belum pernah berlaku dalam sejarah.

Kita cuba bayangkan jika kes-kes yang berlaku ini berlaku di luar negara sudah pasti ceritanya cukup berbeza. Kita lihat di Korea Selatan, Jepun , Pakistan ,Bangladesh , Indonesia ,Thailand, dan banyak negara lain lagi sehinggakan Presiden dan Perdana Menteri mereka sendiri tidak terlepas daripada dikenakan dakwaan dan dipenjarakan. Ini disebabkan keberanian yang ditunjukkan oleh rakyat mereka sendiri yang cinta dan sayang kepada negara untuk menyelamatkan negara daripada dijahanamkan oleh penyelewengan dan rasuah.

Kita sebenarnya perlu belajar daripada rakyat Thailand dan Indonesia iaitu jiran terdekat kita yang pandai untuk ‘mengajar’ pemimpin utama mereka jika melakukan penyelewengan dan rasuah. Malahan bekas-bekas pimpinan mereka yang didakwa kini adalah hasil kebangkitan berani rakyat mereka untuk turun ke jalan raya selepas pilihanraya tidak mampu memberikan satu bentuk pemilihan yang benar-benar telus.

Tidak keterlaluan juga kita perlu belajar dengan keberanian yang ditunjukkan oleh sami-sami di Mynmar yang sanggup menjadi perintis kepada kebangkitan rakyat untuk turun ke jalan-jalan raya apabila berdepan dengan kerajaan junta tentera yang didakwa tidak demokratik. Di Malaysia kita juga berharap para ulama ,imam dan ustaz berani untuk menyatakan pendirian dan mampu untuk memimpin rakyat dalam soal berhadapan situasi serius yang berlaku di negara ini. Para pensyarah yang mempunyai PHD dan kebijaksanaan yang hebat juga wajar mencetuskan keberanian dan kebangkitan mahasiswa terhadap situasi genting yang berlaku kini.Kuasa kedaulatan rakyat perlu dimobilasikan dengan sebaik mungkin untuk menjadi kuasa pengimbang kepada kerajaan semasa yang dilingkari dengan rasuah dan penyelewengan.

Kita tahu bahawa rakyat Malaysia secara umumnya belum mencapai tahap keberanian yang luar biasa seperti yang berlaku di negara luar negara. Tetapi kita yakin suara senyap ini jika sudah terpendam terlalu lama maka kesannya umpama gunung berapi yang ratusan tahun senyap tetapi jika aktif akan memberikan kesan yang cukup menakutkan. Apa yang cuba dinyatakan di sini ialah rakyat akan turun ke jalan-jalan raya di masa hadapan jika kerajaan yang dipilih dalam sistem demokrasi yang tidak adil sudah tidak dapat membela kebajikan rakyat kebanyakkan.

Bahana rasuah amat memeritkan rakyat keseluruhannya. Yang pasti kenaikan harga barang yang sekarang menjadi-jadi juga adalah disebabkan oleh rasuah yang masih menjadi api dalam sekam kepada sistem ekonomi Malaysia. Pihak sektor swasta dan korporat juga masih tidak terlepas daripada persoalan rasuah kerana sistem yang ada di Malaysia cukup kritikal sehinggakan para pelabur asing masih menaruh kesangsian dalam aspek menangani rasuah yang berlaku di negara ini.

Kita percaya sebenarnya rakyat Malaysia ramai yang sedar namun masih belum bersedia untuk menyatakan secara terbuka. Tetapi tidak bermakna diam mereka bersetuju dengan apa yang berlaku sekarang. Perjalanan pilihanraya di Malaysia juga masih menunjukkan kualiti yang rendah dalam soal keadilan dan professionalisme kepada semua parti yang bertanding. Soal ketelusan dan kewibawaan SPR juga masih dipertikaikan oleh ramai pihak. Malahan PRU-12 ini juga rakyat umumnya masih ragu-ragu lagi akan kredibiliti SPR dalam menjalankan perjalanan pilihanraya yang adil dan saksama.

Pilihan Raya Umum adalah cukup penting kepada sesebuah negara kerana di sini permulaan masa hadapan negara ditentukan. Jika sistem pemilihan wakil rakyat itu sendiri dipertikaikan . Ia juga akan mempertikaikan kerajaan yang dibentuk kelak. Apakah acuan demokrasi yang cuba diterapkan di Malaysia sudah cukup hebat berbanding negara-negara dunia lain sehinggakan sebarang rombakan besar-besaran dalam struktur Suruhajaya Pilihan Raya (SPR) dirasakan tidak perlu. Kita menegaskan bahawa satu rombakan besar-besaran perlu juga dilakukan terhadap perjalanan pilihanraya itu sendiri untuk lebih demokratik, adil dan telus kepada semua pihak.

Kita ingin mencadangkan bahawa sudah tiba masanya jawatan Perdana Menteri Malaysia di buka untuk pencalonan dan diadakan pilihanraya umum . Biar rakyat diberi kebebasan untuk memilih siapa untuk bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia. Walaupun perkara ini memerlukan beberapa pindaan terhadap Perlembagaan Negara namun mengapa tidak. Jika ada pilihanraya memilih Perdana Menteri Malaysia ianya sudah pasti satu langkah kehadapan dalam perjalanan Malaysia menjadi sebuah negara maju dalam erti sebenarnya.

Jika PRU-12 ini, kerajaan yang memerintah tidak bertukar polisi dan pembelaan kepada rakyat daripada apa yang ada sekarang. Kita sudah merasakan bahawa trend kenaikan harga barangan yang sukar dikawal dan teruk dalam sejarah negara 50 tahun ini akan berlaku dan inflasi akan meningkat. Kenaikan harga minyak di pasaran dunia akan menjadi alasan utama untuk menaikkan kesemua harga barangan dan perkhidmatan. Akan berlaku kenaikkan harga petrol, gas, tol , tarif air , eletrik, makanan dan pelbagai lagi yang tidak munasabah.

Jalan terbaik untuk mengekang daripada perkara ini berlaku salah satu tindakan berani gelombang kedaulatan rakyat ialah dengan memberikan undi kepada Barisan Alternatif dalam membentuk kerajaan baru. Jika perkara ini berlaku seperti yang sudah diumumkan oleh Ketua Umum Pari Keadilan Rakyat iaitu Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk menurunkan harga minyak jika memberi kemenangan kepada Barisan Alternatif adalah satu tawaran yang cukup hebat untuk rakyat Malaysia.

Kita tidak mahu rakyat Malaysia menyesal nanti, kerana kerajaan yang ada sekarang seolah – olah sudah memberikan mesej jika satu kemenangan besar mereka perolehi dalam PRU-12 ini hadiahnya adalah keperitan dalam soal kenaikan harga yang mereka akan berikan kepada semua pengundi mereka dan rakyat Malaysia. Sedangkan dalam keadaan hampir untuk pilihanraya umum ini sendiri dengan kenaikan beberapa keperluan penting makanan rakyat mereka langsung tidak menunjukkan sebarang pembelaan kepada rakyat apalagi selepas PRU-12 ini tiada jaminan langsung akan pembelaan mereka berikan. Kenyataan yang akan mereka keluarkan sudah dijangka iaitu ‘kenaikan harga barangan ini tidak membebankan rakyat’.

Kini gelombang kedaulatan rakyat besar-besaran perlu diterjemahkan dengan sebijak mungkin. Kita perlu memilih pemimpin yang membela kebajikan rakyat. 120 kerusi parlimen perlu kita beri kepada Barisan Alternatif yang selama ini menunjukkan pembelaan yang konsisten terhadap rakyat dan reformasi sistem di Malaysia. 120 kerusi ini yang diberikan akan mengubah satu landskap politik dan ekonomi Malaysia. Kita perlu memberikan mereka peluang untuk menunjukkan prestasi mereka. Jika sesebuah negara kerajaan yang memerintah tidak berubah maka kita akan lihat banyak masalah yang akan ditimbulkannya. Umum mengetahui kerajaan di dunia sudah banyak berubah. Terbaru di Turki kemenangan PKK walaupun berhadapan dengan ancaman campurtangan tentera wajar dijadikan contoh kebangkitan rakyat mereka.

Kita sudah tiada pilihan lain lagi, adalah diramalkan jika PRU-12 ini parti pemerintah yang sudah memerintah lebih 50 tahun itu tidak dipencenkan atau dipersarakan. Maka keperitan dan kesengsaraan ekonomi yang amat akan dirasai oleh semua lapisan rakyat Malaysia sepertimana berlakunya krisis ekonomi 1998 akan berulang lagi pada 2008 ini. Putaran ekonomi selama 10 tahun akan bermula semula kerana kita tidak memerangi rasuah dengan bersungguh-sungguh di samping pucuk pimpinan yang tidak bijak mengurus sumber ekonomi negara dengan sebaik mungkin untuk kebajikan seluruh rakyat Malaysia.

Akhirnya semoga rakyat Malaysia berani dalam soal menyelamatkan negara daripada pemerintah yang rasuah dan penyelewengan. Ingatlah sudah ada rakyat Malaysia yang berani ke angkasa lepas. Mengambil iktibar ini sewajarnya minda rakyat Malaysia juga maju supaya bijak memilih untuk masa hadapan negara. Ayuh rakyat Malaysia kesemuanya gelombang kedaulatan rakyat kita nobatkan untuk menghukum kepada rejim pemerintah yang sudah banyak merosakkan sistem ekonomi , sosial, keselamatan dan keadilan di Malaysia.

Semoga Malaysia selepas ini lebih merdeka, makmur dan aman dalam konteks yang sebenarnya. Pemimpinnya adil dan membela nasib rakyat. Rasuah diperangi habis-habisan tanpa mengira pangkat dan kedudukan. Pasukan polis yang lebih professional. Badan Kehakiman yang bebas daripada pengaruh Badan Eksekutif. Dan juga semoga ekonomi Malaysia lebih makmur dan rakyatnya dapat menikmati kemakmuran dan kekayaan negara.

SELAMAT BERHIMPUN SECARA AMAN

Mohd Ezli Mashut (LL.B Hons)
ezli007@hotmail.com

Tuesday, November 6, 2007

Tuntut pilihan raya adil: Perhimpunan Rakyat 10 November ini di Dataran Merdeka

Gabungan Menuntut Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) akan menganjurkan satu perhimpunan raksasa yang dinamakan perhimpunan rakyat pada Sabtu 10 November ini di Dataran Merdeka.

Dalam satu pengumuman yang dibuat pada sidang media hari ini, BERSIH dijangka akan mengadakan perhimpunan tersebut bermula jam 3 petang.

"Perhimpunan tersebut seterusnya akan berarak ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum tuntutan rakyat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menyuarakan hasrat rakyat untuk menjalani pilihan raya yang bersih dan adil seperti yang terkandung di dalam tuntutan BERSIH sebelum ini," ujar wakil Jawatankuasa Bersih di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut tengahari tadi.

Menurut Jawatankuasa BERSIH, Sivarasa Rasiah, ia juga sebagai satu ketetapan yang telah diambil oleh mereka yang menjangkakan bahawa pilihan raya umum ke-12 akan diadakan seawal November.

"Kami membuat telahan tersebut berdasarkan situasi Umno-BN yang kini berada keadaan terdesak, setelah melalui dua insiden yang menekan mereka iaitu peristiwa berdarah di Batu Buruk serta pendedahan video klip rasuah peguam dan hakim negara," jelasnya.

Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ujarnya mungkin akan membuat pengumuman tarikh PRU 12 lebih awal untuk mengeluarkan diri mereka daripada tekanan-tekanan tersebut sepertimana yang dibuat oleh PM sebelumnya pada PRU 1999.

"Ia adalah suatu jangkaan kritikal dibuat BERSIH berbeza dengan beberapa tekaan yang dibuat oleh beberapa parti politik sebelum ini," ujar AJK PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad pula,

Tindakan mengadakan perhimpunan tersebut adalah rentetan daripada resolusi Konvensyen Rakyat beberapa bulan yang lalu.

Koordinator Badan Penggerak Demokrasi Rakyat, Anuar Tahir berkata tarikh pilihan raya bukan suatu fokus yang utama bagi BERSIH sebaliknya tuntutan reformasi rakyat terhadap perjalanan pilihan raya perlu terus dihidupkan.

"Kerana ia mungkin akan mengundang kecurangan dalam PRU 12 sebagaimana yang berlaku dalam PRU 2004 yang lalu," jelasnya.

Penganjur juga ujarnya sedang berusaha menyelesaikan urusan mendapatkan permit untuk mengadakan perhimpunan tersebut, serta telah menggerakkan ahli-ahli parti atau pertubuhan yang bergabung dalam gabungan tersebut bagi menjayakannya.

"Kami juga telah bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan dan risiko yang bakal berlaku nanti," tambah Sivarasa.

Sementara itu, dalam sidang media yang sama BERSIH turut memaklumkan bahawa mereka akan menghantar surat kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) berhubung isu tragedi berdarah di Batu Buruk pada 8 September lalu.

"Setelah mengadakan mesyuarat hari ini, kami membuat keputusan untuk menghantar surat kepada Suhakam mengenai permintaan kami agar diadakan satu siasatan menyeluruh terhadap tragedi tersebut memandangkan Pesuruhjaya Suhakam, Dato' Siva Subramaniam telah membawanya ke mesyuarat mereka semalam," ujarnya.

Bersih berharap akan mendapat keputusan yang positif daripada hasil mesyuarat tersebut, seterusnya membawa kepada tindakan bersepadu supaya perkara tersebut tidak akan berulang.

"Malangnya, media arus perdana sengaja memainkan taktik 'kewartawanan jahat' yang sentiasa diulang tayangan menyebabkan persepsi buruk rakyat kepada Bersih dan parti pembangkang," tambah Dr Dzulkefly.

Bersih menyatakan kekesalan dan menyelar tindakan parti pemerintah yang menggunakan media arus perdana sebagai jentera menyebarkan propaganda jahat serta kempen untuk merosakkan imej parti-parti pembangkang

Wednesday, October 3, 2007

Ketokohan sebagai Pemimpin..Presiden Iran

Penulis ada sempat melihat demo rakyat AS terutama org Yahudi yang menentang kedatangan Presiden Iran ke bumi AS.Wah!!,,,bukan main marah rakyat AS.Adakah kerana Ahmadnejad tidak mahu ikut telunjuk kuasa besar? rakyat AS banyak dipermainkan oleh propaganda media AS bahawa Iran negara diktator, pengganas , ancaman nuklear dunia , dan segala bermacam lagi la yang buruk.Tetapi kedatangan pemimpin bertubuh kecil ini membuka mata rakyat AS bahawa mereka silap...inilah pemimpin negara Islam yang kewibawaan dan ketokohan untuk mewakili dunia Islam selepas era Tun Dr Mahathir yang acapkali mengkritik salahfaham Barat terhadap dunia Islam.Di sini saya mengambil artikel menarik dari blog AnakBapak tentang kunjungan Ahmadnejad ke AS.


Ketibaan
Presiden Iran, Ahmadenejad di Amerika dua hari lepas menjadi begitu kontroversial walaupun beliau bukan ke sana untuk melawat bumi Uncle Sam tersebut. Hal ini tidaklah menghairankan kerana Ahmadenejad adalah satu-satunya pemimpin dunia yang mampu dan berani berdepan dengan satu-satunya kuasa besar dunia yang tinggal. Kehebatannya berpidato dan berhujah menambah lagi nilai berita (news worthiness) pemimpin ini dan meletakkannya sebaris dengan Bush di muka depan akhbar-akhbar utama dunia.

Sebaik saja telah disahkan bahawa Presiden Iran itu akan ke New York untuk berucap di PBB, maka beberapa institusi di Amerika berebut-rebut untuk menjemputnya sebagai tetamu mereka. Keghairahan mereka menjemput Ahmadenejad ini sedia kita fahami dan tentulah bukan kerana Presiden Iran ini seorang yang sangat dikasihi dan dirindui rakyat Amerika. Minat mereka yang mendalam terhadap Presiden Iran ini adalah lebih kepada “keceluparan” mulutnya di dalam mengkritik dasar-dasar Amerika dan Israel. Institusi-institusi ini berpandangan bahawa ini peluang terbaik mereka untuk “meratah dan melanyak” Ahmadenejad habis-habisan secara langsung di hadapan khalayak ramai. Tetapi kadangkala perancangan manusia ini banyak kecacatannya. Niat awal mereka untuk memburuk-burukkan Ahmadenejad telah bertukar menjadi sebaliknya hasil daripada ketokohan dan kewibawaan Presiden Iran ini di dalam berinteraksi dengan mereka.

Majlis pertama Ahmadenejad ialah siaran langsung “videoconferencing” anjuran National Press Club of America (NPC) berpusat di Washington DC. Presiden NPC, Jerry Zremski menggunakan sepenuhnya sesi soal jawab untuk mengemukakan soalan-soalan yang sukar dan “brutal” kepada Ahmadenejad. Walaupun kita sedia maklum dengan jawapan Presiden Iran ini, tetapi cara beliau menjawab dan mengawal diri ketika diasak-asak bertubi-tubi oleh penganjur membayangkan kehebatan dan keistimewaan insan bernama Ahmadenejad ini.

Ketika di satu lagi majlis ucapan dan bersoal jawab dengan siswa Universiti Columbia di New York, sekali lagi Ahmadenejad mempamerkan “statesmanship’nya yang unggul. Pada permulaan majlis tersebut, Presiden Universiti Columbia Lee Bollinger telah menggunakan ucapan al
u-aluannya untuk menghina Ahmadenejad. Kata-kata seperti “diktator yang kejam”, “mengarut” dan “gemar membuat provokasi atau sememangnya tidak berpendidikan” telah dilemparkan kepada Ahmadenejad di hadapan khalayak ramai. Presiden Iran yang berucap selepas ucapan Bollinger, dengan tenang, membidas Presiden Universiti berkenaan dengan menyebut bahawa budaya masyarakat negaranya melayan tetamu dengan hormat dan sopan santun dan menasihatkan Bollinger supaya tidak terpengaruh dengan fitnah akhbar dan pemimpin politik mereka mengenai dirinya.

Jika kita lihat dengan teliti insiden ini, impaknya bagaikan satu pukulan maut kepada Amerika. Bayangkan sebuah negara yang mengaku begitu bertamadun memperlakukan tetamu jemputan mereka sebegitu rupa, dan di hadapan khalayak ramai! Sikap Bollinger ini telah dikritik dengan hebat oleh pengulas-pengulas politik Amerika dan juga rakyat Amerika sendiri. Melalui media dan laman web mereka bersependapat sikap sebegini akan memburukkan lagi reputasi Amerika dan menaikkan imej Ahmadenejad di mata dunia.

Isu Israel dan peristiwa “holocaust” menjadi tajuk utama persoalan. Presiden Iran dengan tenang menerangkan bahawa perisitwa ini perlu terus dikaji dari pelbagai perspektif kerana alasan peristiwa ini telah digunakan sewenang-wenangnya untuk menjustifikasikan tindakan Israel. Sebagaimana juga sains dan lain-lain aspek kehidupan lain, tidak ada satu pun yang mutlak, malah semuanya terdedah kepada kajian dan analisa yang berterusan. Ahmadenejad berpendapat bahawa kelainan perspektif di dalam kajian berhubung peristiwa “holocaust” perlu diraikan dan bukan dihukum seperti yang berlaku sekarang di Eropah. Beliau juga menambah walauapapun natijah daripada peristiwa hitam itu, tidak sewajarnya rakyat Palestin yang perlu menanggung akibatnya. Bukan salah rakyat Palestin menyebabkan berlaku peristiwa “holocaust” kerana ia berlaku di Eropah. Di Iran sendiri ada ramai orang Yahudi dan mereka dilayan dengan baik. Malah kerajaan Islam Iran memberikan hak istimewa melantik wakil mereka untuk duduk di parlimen walaupun kuota penduduk Yahudi kurang daripada sepatutnya. Ahmadenejad mencadangkan supaya rakyat Palestin (terdiri daripada umat Islam, Yahudi dan Kristian) diberi peluang menentukan sendiri nasib masa depan negara mereka melalui referendum yang adil dan sah.

Berhubung dengan isu nuklear, Presiden Iran menyatakan bahawa apa yang dibuat oleh Iran adalah sah dari segi undang-undang dan memenuhi haknya sebagai anggota IAEA. Peruntukan perlembagaan IAEA membenarkan anggotanya membangunkan tenaga nuklear untuk tujuan keamanan dengan syarat pengkayaan Uranium tidak melebihi 5%. Sehingga hari ini IAEA mengesahkan bahawa Iran tidak pernah melanggar mana-mana peraturannya. Ahmadenejad seterusnya membidas Amerika kerana cuba memonopoli teknologi nuclear dan berterusan membangunkan senjata nuklear yang jauh lebih merbahaya, dan dalam masa yang sama menghalang negara lain untuk memajukan teknologi yang sama untuk tujuan keamanan. Malah beliau beranggapan orang yang tidak waras sahaja yang menggunakan senjata nuklear untuk membunuh insan lain.

Isu penindasan ke atas kaum wanita juga menjadi isu panas. Ahmadenejad berkata bahawa 2 orang Naib Presiden Iran adalah wanita, 60% pelajar universiti-universiti di Iran adalah wanita, dan wanita memenuhi setiap jawatan utama di dalam kerajaan dan swasta. Malah di Iran sesuai dengan budaya Islam, wanita diberi tempat istimewa dan dicium tangan oleh anak-anak. Tidak timbul isu penindasan atau diskriminasi ke atas wanita di Iran.

Banyak lagi isu-isu lain yang diperbincangkan termasuk homoseksual, hukuman bunuh, sokongan Iran ke atas pengganas, dan lain-lain lagi. Ini pun telah dijawab dengan baik dan meyakinkan oleh Presiden Iran.

Dalam saya asyik menonton majlis tersebut secara langsung, hati saya benar-benar tercuit dan tersentuh dengan kehebatan dan kewibawaan Ahmadenejad. Beliau bukan saja menunjukkan keberanian mengunjungi negara yang menanggap dirinya sebagai musuh ketat Amerika dan berdailog secara terbuka dengan rakyat Amerika tanpa sekatan, tetapi juga beliau berdiri sebagai seorang Islam yang mewakili suara ummah seluruh dunia. Dengan ucapan beliau yang lantang bersandarkan ayat-ayat suci Al-Quran, berhemah di dalam berkata-kata dan penghujahan, dan kelembutan wajah walaupun ketika dihina dan nista, semuanya akan memberi kesan yang mendalam kepada imej Islam dan umat Islam di Amerika dan dunia. Semoga Allah swt memberi kekuatan dan keselamatan sentiasa kepada beliau.


Friday, September 28, 2007

Protes menuntut reformasi badan kehakiman oleh Majlis Peguam






Sekalung tahniah penulis ucapkan kepada Majlis Peguam !!!

UNTUK pertama kalinya dalam sejarah negara, ribuan anggota Majlis Peguam melakukan tindakan nekad secara berarak dari Istana Keadilan menuju ke Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya dalam menyuarakan protes serta menuntut dilakukan satu reformasi keadilan menyangkut soal wibawa Ketua Hakim Negara ekoran terdedahnya klip video rakaman seorang peguambela berhubung isu perlantikkannya beberapa tahun lalu.

Demonstrasi aman tanpa adanya pukul memukul dengan kayu belantan atau pancutan air kuning seperti yang terjadi di beberapa acara demonstrasi meskipun dilihat sekadar fiesta jalan kaki “burung penguin” oleh kalangan pihak tertentu namun ia harus dilihat sebagai satu lagi insiden terburuk dalam sejarah negara selepas mencapai usia kemerdekaan selama lima puluh tahun.

Sebelum ini tidak pernah seramai itu kalangan pengamal undang-undang yang tentunya terdiri dari masyarakat bijak pandai sanggup merentas panas terik berjalan kaki hampir sejauh tujuh kilometer semata-mata kerana mahu menuntut keadilan dengan jumlah hampir tiga ribu orang.

Nasib mungkin memihak kepada anggota pasukan keselamatan yang berkawal untuk memastikan perarakan tersebut terus tenteram dan aman bila hujan turun menjadikan bahang panas serta gerutu membahang di hati hampir tiga ribu para peguam dari seluruh negara untuk tidak bertindak diluar kelampauan yang boleh mecetuskan situasi tidak menentu.

Namun begitu ia harus dilihat sebagai tercetusnya lagi sejarah hitam dalam musim pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi menerajui kepimpinan masa kini. Ke mana mahu diletakkan muka kita kepada dunia luar? Apa pula jawapan harus dilakukan bila orang luar bertanya benarkah system kehakiman negara yang berdaulat ini sudah dilihat berada dalam situasi sempang-peranang dan tidak menentu.

Khabarnya dalam seminggu dua lagi satu demonstrasi besar-besaran bakal tercetus lagi melibatkan rakyat mempamirkan tiada lagi keyakinan mereka terhadap kepimpinan Abdullah Badawi apabila dijangka puluhan ribu akan berarak dari Dataran Merdeka menuju ke istana negara menuntut Majlis Raja-Raja Melayu segera campur tangan dalam urusan kepimpinan negara. Apa nak jadi selepas ini wallahu ‘alam!!!

Kelmarin, Pengerusi Suruhanjaya PAC Datuk Shahrir Samad melontarkan kenyataan cukup menggerunkan hati kita semua apabila beliau mendakwa terdapat keraguan terhadap laporan kewangan Pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Kelang dengan meminta agar Badan Pencegah rasuah segera melakukan siasatan terutama kewajaran kerajaan membeli semula tanah dikawasan tersebut pada harga melampau.

Dalam ertikata lain beliau merasa yakin ujudnya percaturan “kong kalikong” untuk membaham duit rakyat oleh kalangan pentadbir serta penguasa pembangunan tersebut. Sejauh mana benar dakwaan tersebut biarlah Badan Pencegah Rasuah melaksanakan tugasnya dan kita amat mengharapan jika benar adanya “perampokan” wang rakyat maka keadilan mesti ditegakkan tanpa adanya sebarang usaha melindungi mana-mana pihak.

Sementara itu seorang pegawai tinggi pasukan polis sekali lagi dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan terlibat dalam percaturan “duit haram” melibatkan jumlahnya mencecah lebih tiga juta ringgit. Meskipun sehari sebelum itu pegawai berpangkat Supritenden tersebut telah diseret untuk dibicarakan atas tuduhan yang sama namun hari ini satu lagi tuduhan dilakukan terhadapnya.

entah apa yang terjadi pada Malaysia sekarang????...............penulis rasakan banyak pendedahan kepincangan negara akan dikeluarkan..selepas ini.ALLAH MAHA ADIL..kebenaran akan terungkai akhirnya ..!!!!!!!!!

Thursday, September 20, 2007

Kroniknya sistem kehakiman Malaysia!!! Apa sudah jadi??

Kenyataan Media: Pendedahan Skandal Video Perbualan VK Lingham

Rakaman video ini melibatkan pejabat kehakiman tertinggi dalam konspirasi untuk mempengaruhi perjalanan sistem keadilan negara. Ia melibatkan campurtangan seorang peguam yang penuh dengan kontroversi dari sejarah penglibatannya dalam perkara yang menimbulkan syak wasangka dan seterusnya membawa kepada skandal yang melibatkan perlantikan hakim-hakim negara.

Pada tahun 1994, satu gambar menunjukkan VK Lingam dan Ketua Hakim Negara ketika itu Tun Eusoffe Chin cuti bersama di New Zealand dalam situasi yang melampaui tatasusila professional dan pengendalian yang tidak beretika Ketua Hakim tersebut. Lingam juga terlibat dalam laporan audit skandal Perwaja Steel oleh PriceWaterhouseCoopers yang dibentangkan di Parlimen yang melibatkan kerugian berbillion ringgit wang rakyat.

Dalam video ini, Lingam dirakam berbicara dengan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Abdul Halim di mana nama saya, antara lain, disebut secara khusus.

Perbicaraan tersebut adalah dalam konteks konspirasi untuk mempengaruhi lantikan hakim kanan dan campurtangan badan kehakiman. Oleh itu, kami mempunyai sebab kukuh dan percaya bahawa perbualan pada tahun 2002 ini menentukan hasil beberapa perbicaraan mahkamah penting, termasuk kes saya.

Video ini juga melibatkan Vincent Tan dan Tengku Adnan Tengku Mansor. Vincent Tan adalah seorang ahli perniagaan dan jutawan judi yang dikatakan terlibat mempengaruhi proses kehakimam dalam kes Ayer Molek. Tengku Adnan pula adalah pemimpin UMNO dan ahli kabinet yang terlibat dalam konspirasi politik untuk menjatuhkan saya pada tahun 1998.

Skandal video ini mengukuhkan dakwaan kami mengenai konspirasi politik yang melibatkan pemimpin tertinggi negara dan korupsi oleh ketua badan kehakiman. Ini membangkitkan isu mengenai hilangnya kesaksamaan perbicaraan mahkamah di negara ini. Perkara ini perlu disiasat segera demi kepentingan awam dan kami menggesa supaya satu Tribunal Bebas dibentuk segera untuk menyiasat hal yang amat memalukan ini.

Dalam hal ini, kami membuat rayuan khas kepada majlis raja-raja untuk memainkan peranan seperti yang termaktub dalam perlembagaan untuk membela hak rakyat dengan menggunakan pengaruh dalam hal-hal yang berada dalam bidang kuasa mereka.


Statement by Dato’ Seri Anwar Ibrahim on the VK Lingham Video Scandal

This video recording implicates the highest office of judiciary in a conspiracy to pervert the cause of justice through the machinations of a lawyer tainted with a scandalous history involving questionable dealings and conduct that brings disrepute to the legal and judicial professions.

In 1994, lawyer VK Lingham was photographed with the then Chief Justice Tun Eusoffe Chin holidaying in New Zealand under circumstances that would give rise to the inference of a serious breach of professional conduct on part of the lawyer and even more serious implications of unethical conduct on the part of the Chief Justice. Lingham was also implicated in the PricewaterhouseCoopers report which was tabled to Parliament following a thorough audit investigation of the Perwaja Steel scandal involving the loss of billions of ringgit of taxpayers’ money.

In this video, Lingham was seen and heard to be talking to the current Chief Justice of the Federal Court, Tun Ahmad Fairuz Abdul Halim wherein my name, among others, is specifically mentioned.

It is mentioned in the context of a conspiracy to influence the appointment of senior judges and pervert the cause of justice. In view of this, we have reason to believe that whatever has transpired in this exchange in 2002 had some bearing on the outcomes in a number of judicial proceedings, including mine.

The video also implicates Vincent Tan and Tengku Adnan Tengku Mansor. The former is a businessman and gaming tycoon who was allegedly at the center of a scandal involving the abuse of the judicial process now known as the Ayer Molek case. The latter is a prominent Umno leader and a member of the Cabinet who was involved in the political conspiracy to remove me in 1998.

Such a scandalous expose, as indeed this video really is, only serves to corroborate our allegations of a political conspiracy of the highest level and corruption of the highest judicial office, seriously bringing into question the impartiality of judicial proceedings involving the affected parties. This is matter of utmost public importance and we demand the setting up of an Independent Tribunal to investigate this shameful and scandalous episode.

In this regard, we make a special appeal to the conference of rulers to continue to play their constitutionally entrenched role in safeguarding the rights of the people by exercising their discretionary powers in all matters within their jurisdiction.


Sunday, September 9, 2007

Sejarah Jalur Gemilang???

Kaitan dengan Amerika Syarikat?

Rizal Radzi

Apabila penulis di dalam perjalanan ke suatu destinasi di Pantai Timur tempohari, penulis telah melihat pelbaga ragam dan cara penduduk – penduduk setempat merealisasikan kecintaan mereka kepada negara dengan pengibaran Jalur Gemilang.

Ada yang mengambil tindakan meletakkan bendera di hud depan kenderaan masing – masing, ada yang meletakkan Jalur Gemilang dihujung kiri atau kanan tiang bendera yang secara praktiknya salah, tetapi tidak menghalang penduduk dari terus mengibarkan Jalur Gemilang.

Dapat dipastikan lebih banyak rumah – rumah dan tempat – tempat kediaman di luar Kuala Lumpur yang mengibarkan Jalur Gemilang tetapi tidak dapat dipastikan samada ini melambangkan secara umumnya tahap kecintaan negara dalam diri penduduk berbeza di dalam dan luar bandar. Tiada analisa dilakukan dan tidak hubungkait yang konkrit telah ditemui, akan tetapi perkara ini adalah satu perkara yang perlu diambil perhatian yang serius. Tetapi yang lebih menarik ialah apabila sebilangan rakyat Malaysia merasakan Jalur Gemilag ialah hasil ciplak reka bentuk bendera Star Spangled Banner.

Artikel ini dinukilkan oleh penulis bukanlah untuk mengadakan penilaian komperatif (comparative studies) di antara negara Malaysia dan Amerika Syarikat, tetapi lebih untuk menilai semula alasan, dalil, spekulasi dan tanggapan berkenaan Jalur Gemilang, iaitu bendera negara kita yang seringkali dianggap menirurupa bentuk “Star Spangled Banner”, iaitu bendera Amerika Syarikat. Penulis juga merasakan perlunya pengupasan dengan memahami proses penciptaan Jalur Gemilang dan evolusi Jalur Gemilang untuk lebih memahami kepentingan Jalur Gemilang kepada negara, bangsa dan agama.

Penciptaan bendera Jalur Gemilang

Selepas penubuhan Persekutuan Tanah Melayu setelah kejayaan UMNO secara amnya, memaksa pihak British untuk membubarkan Malayan Union. Satu perintah am telah dibuat iaitu Perintah No. 61 tahun 1949 dan berdasarkan dokumen BT 11/4189, di Pejabat Rekod Awam (Public Record Office) di Kew, London, menyaksikan pembentukan satu jawatankuasa untuk memberi pandangan berkenana pemilihan bendera Persekutuan Tanah Melayu.

Satu peraduan telah diadakan dan parameter – parameter umum telah diberikan dimana rekaan bendera yang dilampirkan perlulah:

1. Mempunyai reka bentuk yang mudah.

2. Tidak mengandungi lebih dari empat warna iaitu merah, kuning, putih dan biru, yang mewakili warna-warna yang sering digunakan dalam bendera – bnendera Negeri – negeri Bersekutu dan Negeri – negeri Tidak Bersekutu serta Negeri – Negeri Selat.

3. Mengandungi simbol-simbol seperti keris, harimau dan bulan sabit.

Terdapat 383 penyertaan diterima dan jawatankuasa yang dibentuk telah menyenarai pilih 3 rekabentuk bendera untuk

cadangan bendera Persekutuan Tanah Melayu. Reka bentuk bendera yang disenarai pilih adalah seperti berikut:

1. Bendera berwarna biru yang mengandungi dua keris bersilang berwarna merah di tengah – tengah bendera, yang dilingkungi bulatan sebelas bintang berbucu lima .

2. Serupa dengan rekabentuk (1) tetapi bintang diletakkan di dalam dua bulatan yang bertindih, satu besar dan satu kecil dimana enam bintang di bulatan luaran dan lima bintang di bulatan dalaman.

3. Enam jalur biru dan lima jalur putih melintang yang berselang seli. Kanton yang berwarna merah yang meliputi separuh lebar (melintang) bendera dan panjangnya (mengunjur) diatas jalur putih yang kedua dari hujung bendera. Bintang berbucu lima yang berwarna kuning, yang terletak di tengah kanton merah, berpaksikan satu titik jam 6 berdasarkan bulatan jam. Diikuti dengan bulan sabit seperti huruf “C” yang diletakkan diantara bintang berbucu lima dan hujung bendera.

Akhbar Malay Mail telah membuat undian kepada pembaca akhbar berkenaan untuk memilih rekabentuk yang paling popular untuk dijadikan bendera Persekutuan Tanah Melayu.

42% responden memilih rekabentuk (3), 27% memilih rekabentuk (3) dan mencadangkan penukaran bintang dan bulan sabit kepada keris, dan lebih mengejutkan (terutama kepada generasi muda pasca kemerdekaan) apabila 25% responden mahukan rekabentuk Union Jack dimasukkan dalam bendera Persekutuan Tanah Melayu.

Pada 6 March 1950, Majlis Perundangan Persekutuan telah mencadangkan tidak untuk memilih satu daripada tiga reka bentuk yang disenaraipilih dan mengarahkan agar perubahan rekabentuk dilakukan dengan secepat mungkin.

Pada 19 April1950, majlis bersetuju untuk menukarkan jalur berwarna biru kepada merah, Kanton merah kepada Kanton biru, bintang berbucu lima diganti dengan bintang berbucu sebelas.

Fakta – fakta ini tidak dapat memastikan samada Majlis Perundangan Persekutuan mendapat ilham daripada Star Spangeled Banner tetapi dapat memahami proses penciptaan dan pemilihan bendera Persekutuan Tanah Melayu yang menjadi asas kepada Jalur Gemilang kini. Bendera ini digunapakai dari tahun 1950 sehingga 1963.

Walaubagaimanpun, jika kita terus mengkaji sejarah – sejarah negara – negara serta komuniti sekeliling Tanah Melayu serta pengaruh – pengaruh luar sebelum tercapainya kemerdekaan pada 31 Ogos 1957, ternyata, dapat memberikan satu pandangan yang berbeza kepada pembaca semua.

Adalah dapat dipastikan ada satu persamaan diantara jalur merah putih Jalur Gemilang dan jalur merah putih Star Spangeled Banner tetapi menyatakan ini adalah satu peniruan secara langsung adalah sukar dibuktikan.

Bendera Syarikat Hindia Timur

Walaubagaimanapun, jalur melintang merah putih telah digunapakai oleh Syarikat Hindia Timur sejak 1697. Perubahan bendera Syarikat Hindia Timur tidak menyaksikan perubahan jalur melintang tetapi lebih dengan perletakan kanton serta bendera Union Jack sebagai kanton.

Secara logik, apabila Kapten Francis Light mula mendarat di Kedah pada tahun 1772 untuk membincangkan hal berkenaan Pulau Pinang, sebagai kapten kapal negara (country ship) milikan Tetuan Jordan, Sullivan dan de Souva, sebuah firma perkapalan berpengkalan di Madras, kapal beliau mestilah mengibarkan bendera Union Jack sebagai bendera negara dan bendera Syarikat Hindia Timur berdasarkan pengkalan firma beliau.

Di lampirkan ialah rekabentuk bendera Syarikat Hindia Timur yang digunapakai oleh kapal – kapal milikan Syarikat hindia Timur dari tahun 1707 sehingga 1800, dan kemungkinan besar bendera kapal yang mula – mula dikendalikan oleh Kapten Francis Light sebagai pegawai firma Tetuan Jordan, Sullivan dan de Souva dan diikuti dengan persetujuan Syarikat Hindia Timur untuk mendapatkan Pulau Pinag sebagai pos perdagangan Syarikat Hindia Timur dan memastikan kepentingan pihak British di kawasan Selat terjaga.

Adakah fakta ini dapat mengesyorkan dan membuktikan jalur melintang merah putih Jalur Gemilang lebih dipengaruhi dari rekabentuk bendera Syarikat Hindia Timur atau Star Spangled Banner?

Tujuan artikel ini ditulis ialah tidak untuk menafikan sesuatu teori, tetapi untuk mempelbagai kemungkinan berkenaan rekabentuk Jalur Gemilang.

Yang lebih penting, warna jalur iaitu merah dan putih adalah warna yang telah diterima pakai sebelum kedatangan British dan penubuhan Amerika Syarikat pada 1776. Kanton biru di Jalur Gemilang lebih mirip kepada bendera negeri Johor dari Bendera Syarikat Hindia Timur dan Star Spangled Banner.

Bendera Empayar Majapahit

Bendera dilampirkan adalah bendera Kerajaan Melayu Majapahit pada hujung kurun ke 13 yang menjadi asas kepada bendera Sang Saka Merah Putih iaitu bendera Indonesia kini.

Bendera Negeri Johor

Manakala kanton biru di Jalur Gemilang lebih mirip kepada bendera Johor yang didokumentasi dalam buku Flaggenbuch, dikarang oleh Ottfried Neubecker yang diterbit pada tahun 1939.

Buku ini menyatakan rekabentuk ini melambangkan bendera Kerajaan Negeri Johor pada ketika itu. Sila lihat persamaan di antara kanton biru Jalur Gemilang dan kanton biru di dalam bendera negeri Johor.

Manakala mungkin ada perkaitan di antara bendera penduduk Malagasy yang berasal dari kepulauan Borneo di dalam pemilihan rekabentuk akhir Jalur Gemilang?

Bendera Republik Madagaskar

Bendera ini diasaskan daripada bendera penduduk Malagasy yang berhijrah dari Kepulauan Borneo ke Madagaskar dan bendera merah putih ini digunapakai sebagai bendera Empayar Hova pada kurun ke19. Apabila Madagaskar mencapai kemerdekaan dan terbentuknya Republik Madagaskar, warna hijau yang dimasukkan ini melambangkan penduduk asal kepulauan Madagaskar.

Star Spangled Banner pada tahun 1912 sehingga 1959

Bendera ini digunapakai sebagai bendera Amerika Syarikat daripada 1912 iaitu zaman pemerintahan FDR Roosevelt hingga ke pemerintahan Dwight Eisenhower yang menjadi Presiden Amerika Syarikat sehingga tahun 1961. Tidak dinafikan pada jangkamasa dari 1912 sehingga 1959, Amerika Syarikat mula dikenali diperingkat antarabangsa sebagai satu kuasa besar dengan perkaitan amerika Syarikat dengan peperangan Amerika – Sepanyol, Perang Dunia Pertama dan Kedua serta pelbagai peristiwa termasuklah pembukaan Terusan Panama.

Bendera Union Jack

Dilampirkan bersama bendera Union Jack yang tiada langsung mempunyai persamaan dengan bendera Persekutuan Tanah Melayu melainkan warna merah Union Jack yang mirip kepada jalur merah di bendera Tanah Melayu.

Rumusan

Dapat diperhatikan, jalur merah di jalur melintang Jalur Gemilang adalah lebih mirip kepada merah Union Jack dari merah Star Spangled Banner, Sang Saka Merah Putih serta bendera Syarikat Hindia Timur. Dan juga kanton biru bendera Persekutuan Tanah melayu ketika itu adalah lebih mirip kepada bendera Johor dari Star Spangled Banner.

Dapat dirumuskan, teori bahawa bendera Persekutuan Tanah Melayu yang kemudianya dikenali sebagai Jalur Gemilang adalah dipengaruhi dari Star Spangled Banner dapat disanggah dengan pengemukaan teori diatas, yang mengaitkan bendera Sang Saka Bumi, dan bendera Madagaskar serta bendera Johor malahan warna merah bendera Union Jack yang juga secara logik, mempengaruhi pemilihan rekabentuk bendera Persekutuan Tanah Melayu yang menjadi asas bendera Jalur Gemilang kini.
There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews