INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Wednesday, November 7, 2007

GELOMBANG KEDAULATAN KUASA RAKYAT 10/11/2007

‘Kuasa Rakyat Adalah Kuasa Keramat’. Kuasa ini cukup digeruni dan ditakuti oleh semua rejim kuasa pemerintah di dunia. Ianya berlaku jika rakyat melihat kerajaan semasa sudah hilang wibawa, kredibiliti dan amanah, institusi penting negara tidak berfungsi dengan baik dan pincang, individu-individu yang memegang tampok kuasa tertinggi negara persoalan amanah dan integritinya dipertikaikan rakyat kebanyakkan. Rasuah, penyelewengan kuasa dan kezaliman dilakukan oleh pihak pemerintah secara jelas dan terus menerus. Maka di saat itu kedaulatan rakyat menjadi Ketua Hakim Negara yang akan menjatuhkan hukuman kepada rejim pemerintah semasa.

Senario semasa negara kini menyaksikan krisis terbesar telah berlaku apabila krisis keyakinan rakyat terhadap kerajaan dalam pelbagai isu penting dan utama. Ianya meliputi isu krisis badan kehakiman negara apabila pendedahan menerusi klip video perbualan di antara seorang peguam dan hakim kanan negara, rasuah yang melingkari hakim-hakim, pasukan polis, kastam, pihak berkuasa tempatan dan sektor korporat. Isu pembunuhan kejam warga Mongolia iaitu Altantunya dengan bahan letupan C4 yang melibatkan individu penting negara dan pasukan polis serta cara penghakimannya menjadi perbincangan hangat. Keganasan penjenayah dalam kes-kes yang semakin meningkat daripada pembunuhan kanak-kanak sehingga kepada pihak anggota polis menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena. Kenaikan harga barangan dan perkhidmatan yang semakin menjadi-jadi mutakhir ini amat memeritkan rakyat.

Tambahan pula Laporan Audit Tahun 2006 memperlihatkan banyak kepincangan di sana-sini. Isu kebocoran bangunan milik kerajaan yang mencecah ratusan juta. Kelemahan pentadbiran negara dalam menangani isu murtad dan toleransi agama. Keganasan pasukan polis menggunakan peluru hidup di Terengganu. Perobohan setinggan, surau dan kuil tanpa toleransi daripada PBT dan kerajaan negeri. Isu pembangunan mega koridor-koridor ekonomi yang dijalankan mencecah ratusan billion Ringgit Malaysia. Malahan banyak lagi isu yang saban hari dipaparkan dan didedahkan tidak lain menambahkan lagi krisis keyakinan rakyat terhadap kerajaan semasa yang semakin hilang wibawa dan kredibiliti dalam menangani dengan baik dan bijak masalah negara dan rakyat.

Kes penangkapan dan dakwaan rasuah yang heboh diperkatakan di media-media utama bagaikan mengulangi apa yang telah berlaku sebelum pilihan raya umum ke-11 pada 2004 dahulu. Pada ketika itu Perdana Menteri yang baru mengambil alih pemerintahan cuba membawa imej bersih dan serius dalam soal peperangan rasuah. Tetapi lihat selepas hampir empat tahun tiada sebarang perubahan drastik dalam soal menangani rasuah malahan ianya semakin teruk , parah dan kritikal.

Penangkapan dan dakwaan rasuah terhadap individu-individu tertentu yang giat dilakukan kini sewajarnya diteruskan pula kepada dakwaan-dakwaan yang sudah dilaporkan kepada pihak Badan Pencegah Rasuah (BPR) yang melibatkan ‘jerung-jerung’ yang didakwa melakukan rasuah melebihi ratusan juta Ringgit Malaysia dan lebih. Bukti yang dikemukan juga cukup konkrit dan boleh dijadikan asas untuk pendakwaan. Tetapi kini peperangan rasuah ditumpukan hanya melibatkan ‘bilis-bilis’ pemain rasuah tetapi yang melibatkan ‘jerung-jerung’ senyap daripada sebarang tangkapan dan dakwaan. Bukannya tiada laporan yang dikemukan kepada BPR tetapi ke mana hasilnya selepas laporan di buat.

Terbaru dakwaan daripada hanya satu kenyataan media oleh Menteri Besar Kelantan yang berkata pernah cuba diberi rasuah lebih 15 tahun dahulu cuba diperbesar-besarkan mengapa beliau tidak membuat laporan. Tetapi kita mempersoalkan kembali akan kredibiliti dan professionalisma Badan Pencegah Rasuah di mana dakwaan, siasatan dan tangkapan sudah dilakukan apabila pertubuhan NGO iaitu GERAK membuat laporan dan menyerahkan bukti 600 mukasurat terhadap kes rasuah seorang menteri kabinet. Ke mana juga penyiasatan terhadap penyelewengan dalam kes pembalakan yang berlaku yang melibatkan sehingga bilion Ringgit Malaysia. Ke mana juga dakwaan dan siasatan terhadap ‘komisen’ ratusan juta dalam kes pembelian 2 buah kapal selam jenis Scorpene dan 18 buah jet pejuang jenis Sukhoi MKM-30. Ke mana juga perginya siasatan dan pendakwaan rasuah terhadap menteri-menteri kabinet, ahli-ahli parlimen , menteri- menteri besar , tokoh-tokoh korporat, dan banyak lagi dakwaan yang senyap sunyi sehingga kini.

Malahan rakyat masih ragu-ragu lagi apakah selepas pilihanraya umum ke-12 ini soal dalam memerangi rasuah tanpa mengira pangkat dan kedudukan masih menjadi agenda penting BPR dan kerajaan. Kita tidak hendak melihat ianya nampak bersungguh-sungguh dalam menangani rasuah apabila sedar PRU-12 akan berlaku bila-bila masa sahaja sekarang. Tidak lain dan tidak bukan hanya untuk menagih populariti dan memancing undi rakyat tetapi melupakan fungsi sebenar dalam soal peperangan terhadap rasuah.

Selagi Badan Pencegah Rasuah tidak diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen dan mendapat arahan terus daripada YDPA maka persoalan kuasa dan pendakwaan BPR akan terus menjadi keraguan kepada rakyat kebanyakkan. Sewajarnya Badan Pencegah Rasuah ini mempunyai tambahan kuasa di mana boleh bertindak untuk membuat siasatan, tangkapan dan dakwaan kepada siapa sahaja tanpa rasa takut dan bimbang sehinggakan mampu dan berani untuk menangkap Timbalan Perdana Menteri dan Perdana Menteri jika ada dakwaan rasuah yang dikemukakan. Ini sebenarnya keberanian yang ingin rakyat lihat kepada kuasa BPR yang mampu dan betul-betul serius dalam peperangan memerangi rasuah dan penyelewengan dengan ‘without fear and favaor’.

Menyentuh soal krisis badan kehakiman negara, penubuhan Suruhanjaya Bebas dilihat hanya untuk menjadi penyelamat daripada terbongkarnya skandal besar-besaran yang heboh diperkatakan dalam soal perlantikan hakim dan penghakiman yang dibuat dalam beberapa kes individu terbabit yang mempunyai kepentingan. Apakah juga suruhanjaya bebas ini akan menutup kes ini sepertimana juga kes-kes besar yang melibatkan orang-orang besar sebelum ini. Jika benarlah spekulasi ini, maka kemarahan rakyat yang sedar terhadap betapa teruknya senario dalam negara akan mencapai tahap yang belum pernah berlaku dalam sejarah.

Kita cuba bayangkan jika kes-kes yang berlaku ini berlaku di luar negara sudah pasti ceritanya cukup berbeza. Kita lihat di Korea Selatan, Jepun , Pakistan ,Bangladesh , Indonesia ,Thailand, dan banyak negara lain lagi sehinggakan Presiden dan Perdana Menteri mereka sendiri tidak terlepas daripada dikenakan dakwaan dan dipenjarakan. Ini disebabkan keberanian yang ditunjukkan oleh rakyat mereka sendiri yang cinta dan sayang kepada negara untuk menyelamatkan negara daripada dijahanamkan oleh penyelewengan dan rasuah.

Kita sebenarnya perlu belajar daripada rakyat Thailand dan Indonesia iaitu jiran terdekat kita yang pandai untuk ‘mengajar’ pemimpin utama mereka jika melakukan penyelewengan dan rasuah. Malahan bekas-bekas pimpinan mereka yang didakwa kini adalah hasil kebangkitan berani rakyat mereka untuk turun ke jalan raya selepas pilihanraya tidak mampu memberikan satu bentuk pemilihan yang benar-benar telus.

Tidak keterlaluan juga kita perlu belajar dengan keberanian yang ditunjukkan oleh sami-sami di Mynmar yang sanggup menjadi perintis kepada kebangkitan rakyat untuk turun ke jalan-jalan raya apabila berdepan dengan kerajaan junta tentera yang didakwa tidak demokratik. Di Malaysia kita juga berharap para ulama ,imam dan ustaz berani untuk menyatakan pendirian dan mampu untuk memimpin rakyat dalam soal berhadapan situasi serius yang berlaku di negara ini. Para pensyarah yang mempunyai PHD dan kebijaksanaan yang hebat juga wajar mencetuskan keberanian dan kebangkitan mahasiswa terhadap situasi genting yang berlaku kini.Kuasa kedaulatan rakyat perlu dimobilasikan dengan sebaik mungkin untuk menjadi kuasa pengimbang kepada kerajaan semasa yang dilingkari dengan rasuah dan penyelewengan.

Kita tahu bahawa rakyat Malaysia secara umumnya belum mencapai tahap keberanian yang luar biasa seperti yang berlaku di negara luar negara. Tetapi kita yakin suara senyap ini jika sudah terpendam terlalu lama maka kesannya umpama gunung berapi yang ratusan tahun senyap tetapi jika aktif akan memberikan kesan yang cukup menakutkan. Apa yang cuba dinyatakan di sini ialah rakyat akan turun ke jalan-jalan raya di masa hadapan jika kerajaan yang dipilih dalam sistem demokrasi yang tidak adil sudah tidak dapat membela kebajikan rakyat kebanyakkan.

Bahana rasuah amat memeritkan rakyat keseluruhannya. Yang pasti kenaikan harga barang yang sekarang menjadi-jadi juga adalah disebabkan oleh rasuah yang masih menjadi api dalam sekam kepada sistem ekonomi Malaysia. Pihak sektor swasta dan korporat juga masih tidak terlepas daripada persoalan rasuah kerana sistem yang ada di Malaysia cukup kritikal sehinggakan para pelabur asing masih menaruh kesangsian dalam aspek menangani rasuah yang berlaku di negara ini.

Kita percaya sebenarnya rakyat Malaysia ramai yang sedar namun masih belum bersedia untuk menyatakan secara terbuka. Tetapi tidak bermakna diam mereka bersetuju dengan apa yang berlaku sekarang. Perjalanan pilihanraya di Malaysia juga masih menunjukkan kualiti yang rendah dalam soal keadilan dan professionalisme kepada semua parti yang bertanding. Soal ketelusan dan kewibawaan SPR juga masih dipertikaikan oleh ramai pihak. Malahan PRU-12 ini juga rakyat umumnya masih ragu-ragu lagi akan kredibiliti SPR dalam menjalankan perjalanan pilihanraya yang adil dan saksama.

Pilihan Raya Umum adalah cukup penting kepada sesebuah negara kerana di sini permulaan masa hadapan negara ditentukan. Jika sistem pemilihan wakil rakyat itu sendiri dipertikaikan . Ia juga akan mempertikaikan kerajaan yang dibentuk kelak. Apakah acuan demokrasi yang cuba diterapkan di Malaysia sudah cukup hebat berbanding negara-negara dunia lain sehinggakan sebarang rombakan besar-besaran dalam struktur Suruhajaya Pilihan Raya (SPR) dirasakan tidak perlu. Kita menegaskan bahawa satu rombakan besar-besaran perlu juga dilakukan terhadap perjalanan pilihanraya itu sendiri untuk lebih demokratik, adil dan telus kepada semua pihak.

Kita ingin mencadangkan bahawa sudah tiba masanya jawatan Perdana Menteri Malaysia di buka untuk pencalonan dan diadakan pilihanraya umum . Biar rakyat diberi kebebasan untuk memilih siapa untuk bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia. Walaupun perkara ini memerlukan beberapa pindaan terhadap Perlembagaan Negara namun mengapa tidak. Jika ada pilihanraya memilih Perdana Menteri Malaysia ianya sudah pasti satu langkah kehadapan dalam perjalanan Malaysia menjadi sebuah negara maju dalam erti sebenarnya.

Jika PRU-12 ini, kerajaan yang memerintah tidak bertukar polisi dan pembelaan kepada rakyat daripada apa yang ada sekarang. Kita sudah merasakan bahawa trend kenaikan harga barangan yang sukar dikawal dan teruk dalam sejarah negara 50 tahun ini akan berlaku dan inflasi akan meningkat. Kenaikan harga minyak di pasaran dunia akan menjadi alasan utama untuk menaikkan kesemua harga barangan dan perkhidmatan. Akan berlaku kenaikkan harga petrol, gas, tol , tarif air , eletrik, makanan dan pelbagai lagi yang tidak munasabah.

Jalan terbaik untuk mengekang daripada perkara ini berlaku salah satu tindakan berani gelombang kedaulatan rakyat ialah dengan memberikan undi kepada Barisan Alternatif dalam membentuk kerajaan baru. Jika perkara ini berlaku seperti yang sudah diumumkan oleh Ketua Umum Pari Keadilan Rakyat iaitu Dato’ Seri Anwar Ibrahim untuk menurunkan harga minyak jika memberi kemenangan kepada Barisan Alternatif adalah satu tawaran yang cukup hebat untuk rakyat Malaysia.

Kita tidak mahu rakyat Malaysia menyesal nanti, kerana kerajaan yang ada sekarang seolah – olah sudah memberikan mesej jika satu kemenangan besar mereka perolehi dalam PRU-12 ini hadiahnya adalah keperitan dalam soal kenaikan harga yang mereka akan berikan kepada semua pengundi mereka dan rakyat Malaysia. Sedangkan dalam keadaan hampir untuk pilihanraya umum ini sendiri dengan kenaikan beberapa keperluan penting makanan rakyat mereka langsung tidak menunjukkan sebarang pembelaan kepada rakyat apalagi selepas PRU-12 ini tiada jaminan langsung akan pembelaan mereka berikan. Kenyataan yang akan mereka keluarkan sudah dijangka iaitu ‘kenaikan harga barangan ini tidak membebankan rakyat’.

Kini gelombang kedaulatan rakyat besar-besaran perlu diterjemahkan dengan sebijak mungkin. Kita perlu memilih pemimpin yang membela kebajikan rakyat. 120 kerusi parlimen perlu kita beri kepada Barisan Alternatif yang selama ini menunjukkan pembelaan yang konsisten terhadap rakyat dan reformasi sistem di Malaysia. 120 kerusi ini yang diberikan akan mengubah satu landskap politik dan ekonomi Malaysia. Kita perlu memberikan mereka peluang untuk menunjukkan prestasi mereka. Jika sesebuah negara kerajaan yang memerintah tidak berubah maka kita akan lihat banyak masalah yang akan ditimbulkannya. Umum mengetahui kerajaan di dunia sudah banyak berubah. Terbaru di Turki kemenangan PKK walaupun berhadapan dengan ancaman campurtangan tentera wajar dijadikan contoh kebangkitan rakyat mereka.

Kita sudah tiada pilihan lain lagi, adalah diramalkan jika PRU-12 ini parti pemerintah yang sudah memerintah lebih 50 tahun itu tidak dipencenkan atau dipersarakan. Maka keperitan dan kesengsaraan ekonomi yang amat akan dirasai oleh semua lapisan rakyat Malaysia sepertimana berlakunya krisis ekonomi 1998 akan berulang lagi pada 2008 ini. Putaran ekonomi selama 10 tahun akan bermula semula kerana kita tidak memerangi rasuah dengan bersungguh-sungguh di samping pucuk pimpinan yang tidak bijak mengurus sumber ekonomi negara dengan sebaik mungkin untuk kebajikan seluruh rakyat Malaysia.

Akhirnya semoga rakyat Malaysia berani dalam soal menyelamatkan negara daripada pemerintah yang rasuah dan penyelewengan. Ingatlah sudah ada rakyat Malaysia yang berani ke angkasa lepas. Mengambil iktibar ini sewajarnya minda rakyat Malaysia juga maju supaya bijak memilih untuk masa hadapan negara. Ayuh rakyat Malaysia kesemuanya gelombang kedaulatan rakyat kita nobatkan untuk menghukum kepada rejim pemerintah yang sudah banyak merosakkan sistem ekonomi , sosial, keselamatan dan keadilan di Malaysia.

Semoga Malaysia selepas ini lebih merdeka, makmur dan aman dalam konteks yang sebenarnya. Pemimpinnya adil dan membela nasib rakyat. Rasuah diperangi habis-habisan tanpa mengira pangkat dan kedudukan. Pasukan polis yang lebih professional. Badan Kehakiman yang bebas daripada pengaruh Badan Eksekutif. Dan juga semoga ekonomi Malaysia lebih makmur dan rakyatnya dapat menikmati kemakmuran dan kekayaan negara.

SELAMAT BERHIMPUN SECARA AMAN

Mohd Ezli Mashut (LL.B Hons)
ezli007@hotmail.com

No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews