INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Thursday, October 14, 2010

Projek Istana Negara diberi kepada kontraktor kroni UMNO yang tidak layak

Kontraktor utama yang dipertanggungjawab membina Istana Negara yang baru tidak layak mengendalikan projek bernilai jutaan ringgit itu, dakwa ketua pemabngkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Katanya, syarikat berkenaan, Maya Maju (M) Sdn Bhd, disenaraikan sebagai tidak aktif oleh Suruhanjaya Syarikat ketika ia diberikan tender untuk projek berkenaan oleh Jabatan Kerja Raya pada 26 Oktober 2007.

"Syarikat ini dikuasai oleh seorang yang bernama Datuk Haji Man bin Mat, yang merupakan bekas bendahari Umno bahagian Merbok,” kata Anwar pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

"Ia hanya berdaftar sebagai sebuah syarikat pembinaan pada Ogos 2008. Ia tidak dilesenkan oleh PKK (Pusat Khidmat Kontraktor) atau CIDB (Construction Industry Development Board), yang menjadi antara syarat wajib.”

Anwar berkata tiada penjelasan diberikan berhubung mengapa kos pembinaan projek Istana itu naik berlipat ganda daripada kos permulaan di bawah RM400 juta kepada melebihi RM800 juta sekarang.

"Cadangan pembinaan dengan kos RM395 juta ditawarkan kepada Maya Maju mengikut konsep penswastaan tetapi selepas rundingan terus dengan JKR, ia naik menjadi RM650 juta.

"Tiada penjelasan berhubung kenaikkan mendadak ini dan kosnya itu sekarang meningkat kepada RM811.2 million," katanya sambil menambah bahawa kontarktor utama itu tidak mendapat kebenaran menggunakan nama Maya Maju, yang telah didaftarkan sebelum itu kepada syarikat lain.

Menurutnya, pihak pembangkang melalui ahli parlimen Indera Mahkota Azan Ismail, akan menimbulkan isu itu kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bagi menuntut sisatan terperinci berhubung projek kontroversi berkenaan.

Lihat maklumat dibawah yang dipetik melalui ROC;

Selain itu terdapat syarikat yang didaftarkan melaui ROC dibawah nama Maya Maju (Malaysia) Sdn Bhd, (Reg No: 254750-T). Pengarahnya adalah Datuk Haji Man Bin Mat , Md Nizam B. Md Sharif, Rasidah Bt. Salleh, Lim Hooi Mooi (setiausaha), and Tan Enk Purn (setiausaha). Manakala pemegang sahamnya adalah Maryna Keh Abdullah @ Miss Keh Kim Lan (RM1,450,000 unit saham) and Man B. Mat (RM3,550,000 unit saham).

Maya Maju Nafi tidak bayar gaji kepada pekerja warga asing


I
ni dah CONFIRM syarikat anak bini isteri dan Kroni...hahahha

Hj Man B MAT.....siapa YA?

Tak pernah dengar nama dalam dunia korporat atau terkenal sebagai developer tersohor?


Muncul tiba2 bila Projek Istana Negara tidak OPEN TENDER....


Setup syarikat secara Ad Hoc...kemudian masuk tender RM 395 juta...


Takda Lesen PKK, CIDB...kemudian mahu bina Istana Negara....


Sebab aku KRONI, takda lesen PKK atau CIDB takpa...TUTUP MATA LA...


AKU KRONI MAA,... RUNTUH atau APA BERLAKU PADA ISTANA NEGARA...

CARI INI HAJI MAT sampai lubang cacing...dan

SIAPA SIGN AWARD CONTRACT ...


ALtantuya ka,, BIK MAMA ka...

HERET KE MAHKAMAH !


No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews