INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Friday, August 14, 2009

Setinggan Melayu perlu contohi semangat Kg Buah Pala

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle

SERONOK dan saya angkat tangan kepada penduduk Kampung Buah Pala, Pulau Pinang kerana kental, degil dan berani mempertahankan kampung halaman mereka dari diroboh. Semalam sepatutnya kampung itu sudah pun musnah dan hari ini 23 keluarga di kampung itu sudah pun tidak berumah. Tetapi kerana semangat dan kedegilan mereka mempertahankan hak mereka kerja-kerja merobohkannya terhalang.

Katanya sempat juga berlaku keributan. Mungkin ada kes seorang dua penduduk yang emosional kerana terlalu sayangkan kampung mereka sanggup berdiri di hadapan 'kereta sodok' menghalang kerja-kerja meruntuhkan kampung mereka. Iya.. untuk mempertahankan tanah air dan rumah, mereka sanggup lakukan apa saja, hatta terpaksa menggadaikan nyawa.

Sekiranya mereka tidak bertindak begitu sudah pasti kampung Buah Pala itu sudah tinggal nama saja. Apa yang menariknya, penduduk kampung itu juga khabarnya telah mengumpul tahi lembu untuk digunakan sebagai senjata mengekang para 'penceroboh' daripada meruntuhkan kampung mereka.

Rupa-rupa ada gunanya juga ternakan itu dan di sinilah saya nampak penduduk kampung berkenaan bijak dan menyediakan apa saja untuk mempertahankan kampung mereka. Selain tahi lembu mereka juga menggunakan lawyer untuk bertindak dari segi perundangan. Kumpulan Hindraf juga turut sama campur tangan untuk berhadapan dengan pihak berkuasa politik. Saya fikir kalau tidak ada sokongan dari pelbagai pihak bukan senang untuk penduduk kampung itu mempertahankan kampung mereka.

Jadi kerana berbagai senjata dan persediaan itu tidak hairanlah kalau pekerja pihak pemaju yang datang dengan pelbagai kelengkapan untuk merobohkan kampung itu terpaksa balik dengan tangan kosong dan berputih mata.

Semangat yang dimiliki oleh penduduk kampung itu (yang kesemuanya India) perlu dicontohi oleh para setinggan lain, terutamanya orang Melayu. Sudah banyak setinggan Melayu di pinggir Kuala Lumpur kampung halaman mereka dirobohkan tanpa ada apa-apa halangan. Mereka hanya panas pada permulaan saja lepas itu sejuk jadi macam tahi air moner.

Berbeza dengan penduduk kampung Buah Pala itu. Sejak awal hingga akhir mereka bangkit mempertahankan 'hak' mereka. Mereka bukan saja angkat sepanduk tetapi turut berhimpun di depan pejabat 'Umur Ibnu Aziz' (Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng). Dengan kejadian semalam sudah tiga kali ia ditangguhkan.

Semangat itulah yang sepatutnya ada kepada orang Melayu dalam mempertahankan hak dan kepentingan mereka. Kental dari mula sampai akhir tidak luyup di saat akhir. Ini tidak, bila ada tawaran atau janji mulalah mengendur dan lemah. Selalunya berlaku dalam masyarakat Melayu (setinggan) mereka tidak kerjasama dan kekurangan sifat degil alias biadap. Tidak sepakat dalam mempertahankan hak mereka serta lebih bersikap individualistik.

Sebagai contoh setinggan di Kampung Puah, Kuala Lumpur. Mereka menduduki kawasan itu sejak hampir 100 tahun mewarisi pusaka nenek moyang mereka. Mulanya mereka bersatu mempertahankan kampung itu. Tetapi kesatuan itu akhirnya lerai dan relai. Ia ranap apabila ada dua tiga setinggan yang jadi ketua mula menerima tawaran ataupun mengaku kalah. Parti Umno yang menjadi tunggak memperjuangkan kampung berkenaan juga tidak dapat berbuat apa-apa. Umno hanya jadi tunggul dan pantong saja.

Sikap inilah menyebabkan kelompok setinggan Melayu jarang mendapat hak mereka. Orang Melayu cepat mengalah dan berputus asa. Berbeza dengan masyarakat India seperti di kampung Buah Pala itu. Mereka akan bermati-matian mempertahankan apa yang mereka merasakan itu hak mereka. Mereka tidak peduli kepada undang-undang apa yang penting nasib mereka.

Berbalik kepada kampung itu selama manakah ianya akan kebal? Apakah penduduk kampung itu akan mendapat ganjaran setimpal dengan apa yang mereka lalukan? Itu tidak penting, yang pentingnya mereka sudah berjaya menjadikan hak milik tanah Koperasi Pegawai Kerajaan itu sebagai hak mereka setidak-tidaknya untuk beberapa hari lagi. Semua itu ialah kerana kegigihan, kesungguhan dan kedegilan mereka dalam mempertahkan bumi yang mereka merasakan hak mereka itu.

Sesungguhnya setinggan Melayu dan orang Melayu negara ini patut belajar daripada penduduk Kampung Buah Pala itu dalam menuntut dan menjaga hak yang jelas menjadi milik Melayu sejak turun temurun. Orang Melayu juga perlu merasa malu dengan apa yang dilakukan oleh masyarakat India di kampung Buah Pala itu.

*** Link dibawah berkaitan Kampung Melayu di Pulau Pinang yang dilenyapkan akibat pembangunan.

http://ikhwanhafiz.blogspot.com/2009/07/nasib-berbeza-kg-buah-pala-dan-kg-sg.html

1 comment:

Din Binjai said...

apakan daya, nak harap umno...harapkan pagar..pagar makan padi..merekalah penghianat melayu

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews