INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Saturday, August 29, 2009

Pemberian saham percuma

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan peruntukan kerajaan sebanyak RM100 juta dalam bentuk saham amanah
bagi membantu golongan miskin di bandar.

Perdana Menteri berkata kerajaan kini sedang mengumpul maklumat mereka yang miskin tegar dan relatif di bandar bagi menentukan bilangan yang layak menerima bantuan itu.

"Kita akan beri bantuan kepada mereka secara percuma dan sekiranya dapat dikumpulkan (maklumat), kita akan bagi mereka (golongan miskin) supaya dapat menambah pendapatan mereka terutamanya mereka yang miskin tegar," katanya berucap pada majlis berbuka puasa bersama warga Kuala Lumpur anjuran Yayasan Al-Bukhary di Masjid Al-Bukhary di Kuala Lumpur malam tadi

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, Pengerusi Yayasan Al-Bukhary Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Ahmad Fuad Ismail.

Najib berkata Kementerian Wilayah Persekutuan telah juga menawarkan penjualan rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di sekitar Kuala Lumpur kepada warga kota yang miskin dan akan mula dijual pada 10 Okt ini.

Beliau berkata tawaran penjualan rumah itu merupakan sesuatu yang amat ditunggu-tunggu oleh mereka yang berkenaan dan ia sekaligus membuktikan perjuangan berterusan kerajaan bagi membantu golongan miskin di bandar raya ini.

Perdana Menteri berkata masalah kemiskinan tidak harus dikaitkan dengan kawasan luar bandar sahaja kerana masalah itu turut dihadapi di kawasan bandar.

"Sehubungan itu, kerajaan amat prihatin dengan masalah golongan ini dan penilaian terhadap mereka (golongan miskin) pun berbeza.

"Katakanlah dengan pendapatan RM2,000 sebulan untuk luar bandar seperti Baling di Kedah dan Pekan di Pahang, ia amat selesa sekali. Tetapi kalau pendapatan begitu di bandar ia belum lagi selesa," katanya.

Sebelum ini, Raja Nong Chik dilaporkan berkata pendapatan isi rumah yang dikategorikan sebagai miskin ialah RM2,500 sebulan.

Najib menegaskan bahawa usaha untuk memerangi kemiskinan akan terus diperjuangkan kerajaan.

Perdana Menteri turut bersama-sama masyarakat tempatan menunaikan solat Maghrib, Isyak dan tarawih di Masjid Al-Bukhary di Jalan Hang Tuah di Kuala Lumpur. BERNAMA

** Apa yang dilakukan oleh DS Najib ini merupakan langkah yang baik dan perlu diteruskan untuk membasmi miskin tegar di Malaysia dan ia perlu dilaksanakan di bandar dan luar bandar.Seingat saya, usaha pemberian saham percuma ini pernah dilakukan oleh DS Anwar Ibrahim dan Tan Sri Khalid Ibrahim pada awal 90an yang mana diberi hampir RM200juta kepada orang Melayu miskin di luar bandar dan program ini berjaya meningkat pendapatan mereka. Nampaknya DS Najib peka dengar suara rakyat bawahan yang turut mahu menikmati sedikit hasil ekonomi negara dan pemberian saham ini merupakan usaha yang baik membantu rakyat yang miskin di bandar dan luar bandar.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews