INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Thursday, November 10, 2011

Najib lupa amanat Tun Abdul Razak berkaitan isu royalti minyak


Kerajaan Kelantan hari ini menyerahkan sepucuk surat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, bagi membuktikan kepadanya bahawa dalam jawapan yang diberikan oleh bapanya, Tun Abdul Razak Hussein, di Dewan Rakyat beliau menyokong tuntutan royalti minyak Kelantan.

Merujuk jawapan lisan kepada soalan yang diajukan oleh ahli parlimen DAP Lim Kit Siang yang berusia 34 tahun ketika itu, Abdul Razak yang menyelia pewartaan Akta Petroleum 1974, berkata royalti perlu dibayar walaupun minyak ditemui di luar pesisir.

Jawapan yang diberikan pada 12 November 1975 itu berbunyi:

"Mengikut Perjanjian itu, tiap-tiap negeri akan menerima 5 peratus daripada nilai petroleum yang dijumpai dan diperolehi dalam kawasan perairan (onshore) atau di luar perairan (offshore) negeri tersebut, yang dijadual oleh PETRONAS ataupun agensi-agensi ataupun kontraktor-kontraktornya,".


@Pantherian - Adakah Haji Najib dan Hajjah Rosmah terbuka hati untuk memberi  keadilan kepada kerajaan Kelantan dan rakyatnya  selepas pulang dari haji?


Persoalan diskriminasi dan ketidakadilan dilihat berlaku dalam isu royalti yang dilakukan oleh UMNO BN kepada kerajaan negeri Kelantan.

1) Royalti 5% tidak diberi

2) Pendaratan gas yang dicadangkan untuk dilakukan di Kertih,Terengganu yang jauhnya lebih 200km paip gas perlu dibina. Apabila  kemudahan fasiliti pendaratan tidak dirancang di Kelantan, yang ruginya ialah rakyat dan kerajaan negeri yang mengharapkan limpahan ekonomi berlaku di kawasan tersebut.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews