INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Tuesday, November 8, 2011

Anwar Ibrahim tuntut Najib jawab dimana hilang RM1.4 billion Bajet Wang Luar Jangka
DS Anwar Ibrahim mendakwa RM 1.4 billion dana daripada Bajet Wang Luar Jangka /peruntukan kecemasan Perbendaharaan Negar telah lesap ! Siapa rembat ? Najib perlu JAWAB !

sumber Msiakini:
Pakatan Rakyat hari ini mendakwa kira-kira RM1.4 bilion daripada Bajet Wang Luar Jangka atau peruntukan kecemasan Perbendaharaan Negara telah lesap.

Dana itu dbekalkan mengikut Perkara 103 Perlembagaan Persekutuan, bagi peruntukan tambahan RM1.5 bilion, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut beliau, peruntukan itu dinyatakan dalam Laporan Perbelanjaan Persekutuan 2010/2011 yang dibentangkan bersama-sama dengan Bajet 2012.

Perkara 103 menyatakan: "Parlimen boleh melalui undang-undang membuat peruntukan bagi mewujudkan suatu Kumpulan Wang Luar Jangka dan memberi kuasa Menteri yang dipertanggungkan dengan tanggungjawab bagi kewangan, jika berpuas hati bahawa telah timbul keperluan perbelanjaan yang mendesak dan di luar jangkaan yang baginya tiada peruntukan lain wujud, untuk membuat pendahuluan daripada Kumpulan Wang Luar Jangka itu untuk memenuhi keperluan itu.

NONE“Jika apa-apa pendahuluan dibuat mengikut Fasal (1), suatu anggaran tambahan hendaklah dikemukakan dan suatu Rang Undang-Undang Perbekalan dibawa dengan seberapa segera yang mungkin bagi maksud menggantikan amaun yang didahulukan itu.”

Anwar pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini berkata: "Walau bagaimanapun, Laporan Ketua Audit Negara 2010 menyatakan bahawa hanya terdapat baki RM79.147 juta daripada dana negara itu.

"Ke mana perginya wang itu? Lebih serius lagi, di mana RM1.4 bilion telah lesap? Saya tidak fikir Jabatan Audit (membuat kesilapan), mereka lebih teliti apabila membabitkan perakaunan."

Bagi Anwar, kelewatan 17 hari Laporan Ketua Audit Negara, tahun ini dibentangkan mungkin ada kaitan dengan perkara berkenaan.

**********************************************************************************

@Pantherian - Ini merupakan satu kes skandal yang serius membabitkan kehilangan RM1.4 billion duit rakyat daripada dana Bajet Wang Luar Jangka/ Peruntukan kecemasan.

Kita perlu desak dan tuntut DS Najib Razak atau TS Muhyiddin menjawab di mana pergi mengalir jumlah wang yang begitu besar ini? apa yang dibelanjakan?..

Adakah ini boleh dianggap Transformasi yang betul? dana rakyat hilang dan pemborosan perbelanjaan yang begitu ketara sebagaimana terkandung dalam Laporan Audit 2010.

Update TERKINI video :


No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews