INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Friday, May 13, 2011

Najib kena SOUND dengan Paderi Kristian, UTUSAN kena tegur SAHAJA? Double standard

"TEGUR SAHAJA" -HAK ISTIMEWA UTUSAN MALAYSIA..

Akhbar Utusan Malaysia milik Umno hanya dikenakan surat teguran berhubung laporan muka hadapannya 'Kristian agama rasmi?' pada Sabtu lalu yang "didapati menggemparkan fikiran orang ramai."

Satu kenyataan daripada Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mengesahkan bahawa surat teguran berkenaan diserahkan kepada ketua pengarang kumpulan Utusan Malaysia, Datuk Aziz Ishak.

utusan malaysia kritsian agama rasmiTeguran berkenaan adalah berhubung laporan muka hadapannya itu dan juga satu lagi laporan yang disiarkan di halaman 5 pada hari tersebut.

Laporan berkenaan – memetik tulisan di blog – mencetuskan kontroversi apabila mendakwa sekumpulan pemimpin Kristian yang didakwa berikrar untuk melantik perdana menteri daripada penganut agama itu.

"Adalah menjadi amalan KDN untuk memanggil dan mendapatkan penjelasan pihak akhbar atas tindakan menyiarkan perkara yang didapati bertentangan dengan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984, serta menyerahkan surat teguran ke atas kesalahan tersebut.

Tiada tindakan lanjut

"KDN akan terus memantau setiap akhbar yang dikeluarkan supaya tidak menyebarkan berita-berita yang boleh menggemparkan fikiran orang ramai atau kandungan-kandungan yang bertentangan dengan AMCP 1984," menurut kenyataan itu lagi.

perkasa police report pastor meeting christian stateSurat teguran KDN lazimnya bermakna tidak ada sebarang tindakan lain akan diambil terhadap Utusan meskipun laporan itu disifatkan sebagai fitnah yang boleh menggugat perpaduan kaum dan keselamatan negara.

Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Hussein sebelum ini menjanjikan tindakan tegas terhadap pihak yang membakar api perkauman dengan memainkan isu-isu sensitif.

Pada 7 Mei lalu, Utusan Malaysia memetik laporan dua laman blog sebagai mendakwa satu majlis pertemuan paderi dari seluruh negara di Pulau Pinang yang didakwa turut membincangkan agenda menjadikan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan sekali gus melantik Perdana Menteri dari kalangan penganut agama itu.

perkasa police report, melaka on pastors meetingTindakan Utusan menyiarkan berita sedemikian tanpa menyiasat sendiri kesahihannya atau pun mendapatkan penjelasan serta merta daripada pihak Gereja didakwa pelbagai pihak jelas tidak bertanggungjawab dan melanggar prinsip-prinsip asas kewartawanan.

Mereka termasuk Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan Hatta Wahari berkata laporan fitnah Utusan itu cukup untuk menahan pengarang akhbar berkenaan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.
NAJIB KENA SOUND DENGAN GENG PADERI KRISTIAN...Hahaha..

Pemimpin agama Kristian hari ini meluahkan rasa tidak puas hati mereka kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung 'pemberitaan tidak bertanggungjawab' yang mendakwa 'konspirasi Kristian' yang disiarkan oleh sebuah akhbar arus perdana milik Umno.

NONE"Kami hanya beritahu kami agak terganggu dan tidak puas hati... tidak bertanggungjawab, kata-kata fitnah yang berpotensi menyebabkan rusuhan sepatutnya tidak diterbitkan oleh media arus perdana ataupun di mana-mana media sekalipun,” kata bishop Ng Moon Hing yang mewakili Persekutuan Kristian Malaysia (CFM).

Ng memberitahu wartawan beliau menganggap pertemuan 45 minit dengan perdana menteri itu sebagai berhasil kerana ini kali pertama kumpulan agama itu dibawa berbincang.

utusan malaysia kritsian agama rasmiUtusan Malaysia pada Sabtu lalu, berdasarkan dakwaan oleh dua blogger pro-Umno menuduh DAP menghasut dengan cuba meminda undang-undang negara agar golongan beragama Kristian boleh menjadi perdana menteri dan menyiarkan laporan bertajuk “Kristian agama rasmi?”

Dalilnya mereka cuma sekeping gambar kabur yang didakwa sebagai pakatan rahsia antara DAP dan paderi Kristian di sebuah hotel di Pulau Pinang, minggu lalu.

"Perdana Menteri menegaskan kepentingan kesederhanaan dan saya berpendapat kami semua percaya dengan perkara yang sama,” katanya.

Tidak ada ruang bagi “pelampau” kata Ng.

Jaminan siasatan

Mesyuarat itu yang diaturkan dua minggu lalu itu dipengerusikan oleh Najib yang diiringi menteri-menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dan Tan Sri Koh Tsu Koon.

Menurut Ng segala dakwaan dalam akhbar Utusan dan juga blog pro-Umno itu adalah pembohongan dan Najib telah memberikan jaminannya bahawa perkara berkenaan akan disiasat.

"Kami nafikan semua tuduhan itu.

"Masyarakat Kristian dan komuniti lain menghormati kedudukan Islam. Kami tidak pernah mencabar kedudukan Islam.

"Kami hanya mahu ruang sendiri bagi mengamalkan agama kami, itu sahaja. Setiap orang mahu kebebasan beragama untuk menyembah Tuhan mereka,” kata Ng.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews