INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Sunday, May 29, 2011

Stesen KTMB Tanjong Pagar dan Bukit Timah diwarta sebagai monumen sejarah

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle

Stesen KTMB Tanjong Pagar Dan Bukit Timah Akan DiwartakanSINGAPURA 28 MEI : Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Stesen Tanjong Pagar dan di Bukit Timah yang terletak di Singapura akan ditamatkan pada 1 Julai ini.

Bagaimanapun stesen Tanjong Pagar dan di Bukit Timah akan diwartakan sebagai monumen negara dan bangunan terpelihara.

Stesen KTMB Bukit Timah dibuka pada 1903 bagi menghubungkan kawasan luar bandar Singapura.

Sejak 1932 fungsi stesen ini adalah untuk mengawal laluan keretapi.

Dimana Stesen Bukit timah ini dijadikan sebagai stesen pengantaraan diantara Stesen Tanjong Pagar dan Stesen Woodlands apabila terdapat lebihan tren melalui laluan tersebut pada satu-satu masa.

Walaupun tidak lagi menerima penumpang bangunan satu tingkat ini masih menerima kunjungan pelancong yang berminat dengan struktur bangunan tersebut sekali gus merakamkan memorial indah monumen itu.

Manakala Stesen Tanjong Pagar yang mula dibuka pada 1932 menampilkan seni bina dan lukisan mural yang mempamerkan pemandangan Tanah Melayu ketika itu.

Malah, ia turut dilengkapi sebuah kedai makan yang menjadi tumpuan penumpang keretapi dan orang ramai yang berkunjung ke kawasan tersebut.

Ketua Stesen Tanjong Pagar, Shamsul Bahri Sahri yang telah berkhidmat selama 15 tahun mengakui cukup sebak dan sayu menngenangkan nostalgia yang dilaluinya dalam tempoh itu.

Menurut Shamsul, walaupun beliau terpaksa berjauhan dengan ahli keluarganya sepanjang beliau berkhidmat di Tanjong Pagar namun pengalam indah ketika berada di Singapura tidak mungkin dapat dilupakannya hingga ke akhir hayat hidup beliau.

Malah, nostalgia indah itu akan diceritakan kepada anak cucunya kelak bahawa negara kita mempunyai monumen paling berharga di Tanjong Pagar, Singapura.
Berkuatkuasa 1 Julai depan perkhidmatan KTMB ke Singapura akan berhenti di Woodlands Tren Check Point WTCP.

Keretapi terakhir dari Tanjong Pagar dijadual bertolak jam 11.00 malam pada 30 Jun ini bersama 90 kakitangan KTMB yang bertugas di Singapura.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews