INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Tuesday, April 22, 2008

Perlunya pengawasan ketat terhadap kanak-kanak oleh ibubapa




Ehmm sudah lama tidak mencoret catatan di blog ni,huhuu busy sungguh dengan LI report ni yela kan dengan tempoh 1 minggu sahaja selepasa tamat LI , kena submit report..erghh mmg teruk juga la minggu lepas tu.Tapi alhamdulliah siap juga LI report di Continental Component Malaysia Sdn Bhd.

Berkenaan tajuk post kali ini , saya ingin menceritakan kejadian semalam semasa hendak pulang ke rumah selepas selesai menghantar report kedai untuk di jilidkan.Saya telah terjumpa seorang kanak-kanak lelaki yang berada di tepi jalan Bulatan Bukit Tengah berhampiran kilang Alagappa. Agak kehairanan apabila seorang kanak2 yang mungkin sekolah rendah duduk seorang diri di tepi jalan Bulatan Bukit tengah.Lalu saya berhenti motor dan bertanya dia kenapa dok dik sini sorang2 dik??Dia berkata tunggu van hendak ke sekolah dan cakap van datang lambat.. saya bertanya lagi Adakah van mengambil dik di sini?? tengah2 roundabout!!!....dia cakap ya..Pelik saya di buatnya mengambil penumpang di roundabout??? maybe jawapan kanak2 ni tak konsisten juga..yela budak-budak kn.

Kemudian ternampak van yang mengambilnya lalu dan tidak pula datang mengambilnya ..terus menghala ke Bukit Tengah.Kalu tadi van tadi stop ambil dia ..memang saya nk sound la tak kira tua ke muda ka...yela kan biar kanak2 tunggu dia roundabout..tempat yang bahaya dengan kenderaan yang lalu lalang semuanya laju..Budak tadi pun frust la.. van tak ambil dia.So, saya amik keputusan hantar dia ke sekolahnya iaitu Sekolah Rendah Agama Permatang Pauh.

Main bedal ja..dengan dia tak pakai helmet..redah la.Terpaksa dan darurat kan...huhuuu
Kesian juga la tengok..dia..akhirnya sampai juga ke sekolahnya.S empat juga tanya umur dia iaitu 8 tahun.

Apabila tengok wajahnya dok sorang2 kat tepi roundabout tu..terpikir di benak fikiran ini bahawa bahaya adik ni..takut berlaku accident ja..yela roundabout kenderaan memang banyak la.Lagi satu hati saya terpikir penculikan kanak2 sekarang ni semakin berleluasa..jadi kemungkinan adik menjadi mangsa penculikan tinggi..mana la tau ada manusia mana2 ka stop kenderaan dan cakap nak bawa hantar ke sekolah ..kemudian bawa ke tempat lain ka?? tujuan mungkin hendak menculiknya..?? Anyway ,masyarakat kena la prihatin dengan apa yang depan mata kita buka hanya dok nampak benda maksiat ja kan hehehe...contoh macam kanak-kanak ni..yang mungkin kebarangkalian terdedah kepada penculikan tu amat tinggi...sekali sekala kena jaga tepi kain orang juga kan.

So ,moral of the story , ibubapa perlulah menjaga anak2 ni dengan betul ,tak boleh main lepas tangan ,yela kalu ada van datang ambil..ke sekolah,kena pastikan yang hantar anak sampai dia masuk van. Kalau boleh pengawasan terhadap kanak-kanak tu perlu lebih ketat lagi.Kita taknak berlaku lagi kes seperti adik Syalini yang belum dijumpa sampai harini...

Ubah sebelum parah ,ubah untuk kesejahteraan bersama...

ikhwan hafiz 22/4/08







Share Info !

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews