INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Wednesday, January 9, 2008

Isu moral pemimpin bukan isu individu

Tiba-tiba beliau menjadi hero rakyat yang berani mengaku secara live di kaca televisyen dan meltak jawatan selepas beberapa hari akibat desakan rakyat.TV3 seolah-olah mengagungkan Soi Lek bahawa dia hero skandal di mana sanggup mengaku dan bertanggungjawab di atas apa yang dia lakukan.Ini bukan soal tanggungjawab yang perlu diketengahkan tapi soal moral sebagai pemimpin.Pemimpin yang dipilih rakyat perlu menjaga moral dan perilaku kerana kita adalah contoh pemimpin kepada generasi muda.Mengapa perlu dijulang orang yang macam ni? kalu orang itu Islam ,dia berzina!! Kenapa kita sebagai orang Islam ada yang pergi di sidang media sebagai tanda sokongan?? kenapa beliau di julang? Ini tidak sepatutnya berlaku dan ini pemimpin Umno peringkat bahagian lakukan.


Di sini ada beberapa pandangan tokoh akademik terhadap polemik isu ini :

Sebelum itu, Prof.Khoo Kay Kim mengulas mengenai masalah salah laku serta moral di kalangan pemimpin, menganggap sistem demokrasi yang diamalkan di Malaysia menyebabkan rakyat berhak menentukan siapakah pemimpin mereka sungguhpun pemimpin tersebut menghadapi masalah salah laku serta moral.

Sementara itu, isu mengenai moral dan integriti pemimpin ini turut dibangkitkan Khoo dalam program tersebut.Khoo sewaktu ditanya mengenai pandangannya mengenai nilai moral pemimpin yang banyak dipersoalkan oleh rakyat menyatakan masalah negara membangun yang mengamal sistem demokrasi ialah kebanyakan penduduk tidak memahami perihal sistem pemerintahan."Mereka diberi hak memilih wakil rakyat dan wakil rakyat setelah dipilih lupa bahawa mereka dipilih adalah untuk berkhidmat kepada rakyat. Jadi mereka bercakap seolah-olah mereka tuan kepada rakyat dan rakyat mesti patuh kepada mereka.

"Kerana itu tibul masalah, orang yang diharapkan, tidak menjalankan tugas kepada rakyat. Dan rakyat tidak faham untuk mengambil tindakan mengingatkan wakil rakyat yang yang dipilih tentang tugas mereka,"kata pesuruhjaya Suhakam ini.

Sementara itu, Dato' Dr Mohd Tap Salleh, Presiden Institut Integriti Malaysia pula berpendapat nilai moral dalam politik perlu dinilai secara keseluruhan dan bukan pada kes yang berlaku hari ini.Jelasnya banyak episod yang menunjukkan nilai moral seseorang ahli politik itu boleh diperbaiki. Katanya, rakyat juga dilihat menaruh harapan begitu tinggi terhadap pemimpin yang dipilih, yang mana bukan sahaja mempunyai integriti tetapi nilai moral yang tidak boleh dipersoalkan.

Tambahnya lagi, masyarakat memberi sokongan kepada pemimpin politik ini untuk mengendali masyarakat ke arah yang lebih baik."Contohnya jika saya individu yang boleh dipersoal mengenai moral saya, nilai moral saya tidak boleh tidak mesti terbaik. Jadi bagi saya masyarakat mempunyai hak untuk mempersoalkan nilai moral pemimpin politik yang menajadi harapan masyarakat,"katanya.Mohamad Tap juga berpandangan wakil rakyat yang tidak menjalankan tugas yang diamanahkan kepada rakyat termasuk dalam kategori pemimpin yang tidak mempunyai moral yang tinggi.

Tegasnya lagi, rakyat seharusnya menyuarakan pandangan mereka sekiranya wakil rakyat itu tidak menjalankan amanah dengan baik, supaya wujud 'check and balance' dan wakil rakyat tersebut dapat menjalankan tugasnya sebenar-benarnya untuk masyarakat.Sementara itu, Agus menyatakan tidak mudah untuk rakyat menyuarakan tidak puas hati kerana banyak sekatan yang dihadapi.Bagaimanapun jelas Mohamad Tap, langkah tersebut baginya bukan sesuatu yang sukar yang mana rakyat boleh menyalurkannya melalui pilihanraya dan melantik wakil rakyat yang mempunyai nilai moral dalam masyarakat.

Dalam pada itu berbicara mengenai integriti, jelas Khoo, integriti ialah segala yang relevan kepada politik dan semestinya telus dan sepatutnya tidak ada sesiapa yang cuba mengawal keadaan untuk memberi faedah kepada pemimpin itu sendiri.Beliau juga tidak menafikan terdapat pemimpin yang cuba mencari pelbagai jalan untuk mempengaruhi pengundi atau sistem itu supaya kedudukannya lebih kuat daripada orang yang bersaing dengannya.

Menyentuh mengenai sistem serta perjalanan pilihan raya yang lebih adil oleh pembangkang agar dapat berada dalam padang yang sama rata, jelas Khoo dalam negara yang patuh pada undang-undang, setiap yang dikatakan kesalahan harus dibuktikan serta melalui proses undang-undang untuk menyelesai masalah tersebut."Begitu juga bagi pemimpin yang dikatakan mempunyai masalah politik wang yang mesti dibuktikan,"katanya

Penganalisis Politik tanah air, Profesor Dr Agus Yusof berpendapat bahawa pengakuan berani yang dibuat oleh bekas Menteri Kesihatan, Dato' Dr Chua Soi Lek tidak boleh dianggap sebagai ketelusan dalam politik."Kita tidak boleh menganggap pengakuan berani Soi Lek sebagai suatu ketelusan dalam politik. Sebaliknya, ia harus melihat bagaimana hendak memastikan di peringkat awal masalah tersebut dapat dihindari," ujarnya ketika dihubungi Harakah.

"Apa yang menghairankan saya, sekarang banyak pihak yang menyanjung Soi Lek seolah-olah dia adalah hero, sedangkan sebenarnya dia telah melakukan kesalahan kerana telah memperkosa kepercayaan yang diberikan rakyat kepadanya," katanya yang juga Pensyarah Kanan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Dr Agus turut menekankan bahawa moral seseorang pemimpin negara perlu kemas serta bebas daripada sebarang unsur yang boleh menjerumuskan diri mereka ke dalam fitnah yang boleh memudaratkan maruah negara.Sungguhpun begitu, beliau masih menyatakan bahawa apa yang menimpa Soi Lek sebagai tidak bernasib baik, sambil mendakwa perlakuan tersebut telah biasa dilakukan oleh pemimpin Umno/BN.

"Pada saya, apa yang berlaku menunjukkan kepada kerajaan bahawa mereka perlu melihat dan mengambil perhatian terhadap persoalan moral politik di kalangan pemimpin mereka," jelasnya.

2 comments:

najwan halimi said...

Teman,

Bila mahu kemaskini blog?

hafiz said...

ehmm busy sgt la ni..dok praktikal.mlm saja free pun ,kalu tak letih tu insyaallah akan kemaskini blog.

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews