INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Thursday, July 31, 2008

Dari LI ke PSM :Six Sigma

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle



Untuk Tahun 4 ni ,semester 1 , aku diwajibkan untuk mengambil subjek PSM 1 .PSM ini ialah singkatan kepada Projek Sarjana Muda dan ia terdapat 2 pecahan iaitu PSM 1 dan PSM 2 yang akan diambil pada semester 2. Anyway , FKP punya style ,student kena book title dengan lecturer jenis main sape cepat dia dapat la...mcm gitu ya...taktau la mcmana prosedur di Universiti luar negara ?? taktau la kita ni blajar di IPTA msia ja kn.

Aku telah memilih tajuk sendiri yang mana idea datang dari pengalaman Latihan Industri .Di sini memperlihatkan bahawa ada pro n kon juga LI ini diletakkan pada pertengahan semester di mana pelajar dapat melahirkan idea untuk PSM dan mungkin melakukan projek untuk industri .Macam FTMK ,LI mereka diubah kepada semester akhir dan mungkin juga ada sebabnya cthnya lebih kepada mendapatkan pekerjaan selepas tamat LI. Ada juga faedahnya.

Tapi bagi aku LI ni tempat kita jual diri kita pada Industri dengan tunjukkan prestasi kerja dan idea untuk improve kn sesuatu yang memberi faedah kepada industri.Seperti kata Bos masa LI di Conti,Mr Jazs ,dia kata"LI ni tempat hang belajar semua pasal knowledge tentang industri dan bgmana cara org industri bekerja under pressure " dan katanya dalam resume tu tulis ja apa yang hang wat masa LI dan project mana yang hang involve".Kalau kita tunjuk prestasi yang baik, orang akan recognize kita ..dan jika nasib baik kita mungkin akan ditawarkan bekerja slps tamat belajar. Aku pun lepas blajr ni pi cari bos lama la kot2 ada contact2 yang boleh dapat keja hehehe...so dia pun dh kenal cara kita bekerja.

Anyway ,tajuk LI aku yang propose kepada En Akramin telah diluluskan dan diletakkan dibawah kendaliannya . Tajuknya berbunyi mcmni la "Six Sigma(DMAIC) Implementation In Manufacturing Industry".Tajuk ni pun sebenarnya projek aku kat Continental Automotive Component dan aku turut juga terlibat sebagai one of team member.Kalau di Continental ,nama projek ni Six Sigma Green Belt : Scrap Reduction at CAC yang diketuai oleh bos aku ,Mr Jazs Azlan.Under Six Sigma team ni , aku juga turut involve team ,Component Damage Improvement Team yang keja dia wat improvement on assembly line for avoid defect component damage.

So skrg pun dah week 4 kn..gerak kerja PSM pn dh on...semalam dh submit Chapter 1 tentang introduction kat PSM Supervisor.Tunggu dia check la..tgk salah kat mana atau perlu ditambah lagi ka. Nak wat PSM satu ni perlu komitmen juga,kena banyak cari journal ,buku dan artikel. Banyak juga bahan yang dapat dr ONline database utem dan juga info buku.


No comments:

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews