INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Saturday, June 8, 2013

World class Bridge kebanggaan JKSB runtuh, MD JKSB digesa digantung tugas 

Projek Jambatan Kedua P.Pinang yang digunakan oleh Najib dan Rosmah sebelum PRU13 sebagai bahan kempen Janji BN kepada rakyat P.Pinang menjadi suatu tragedi mimpi ngeri. Punca awalan tragedi disebabkan "engineering failure" pada struktur binaan

Projek Jambatan Kedua PP ini juga dicanang di seluruh negara bahawa ini World Class Bridge seperti yang selalu diperingatkan oleh Managing Director JKSB, Dato' Ir. Dr. Ismail Mohamed Taib kini mula dipertikai tahap keselamatannya sehingga digelar kini Worst Class Bridge.

Sati kenyataan  awal oleh MD ini berkaitan runtuhan telah dikeluarkan dengan mengatakan " kejadian runtuhan  ini diluar jangkaan syarikat  "  KLIK DI SINI .

 Pengarah Urusan JKSB ada IR dan Dr  kata "ini diluar jangkaan"

Apa kita boleh faham maksud kenyataan Pengarah Urusan ini ialah JKSB sendiri sebagai Pegawai Penguasa (SO) tidak mampu menjangka runtuhan ini tak mampu mengesan awal akan runtuhan ini. Ini kenyataan cover up atau jawapan umum untuk pihak media tetapi alasan sebegini hanya mampu diketawakan oleh orang yang terlibat dalam kejuruteraan terutama dalam bidang kejuruteraan awam.

Untuk makluman semua, di dalam tapak projek pembinaan besar seperti ini terdapat Safety & Health Officer (SHE) dan juga Perunding Bebas yang dilantik untuk memantau dan melakukan audit keselamatan setiap masa ditempat kerja. Tugas mereka adalah memastikan kerja-kerja pembinaan dilakukan mengikut peraturan keselamatan yang ditetapkan .SHE juga mempunyai kuasa untuk menegur, mengeluarkan NCR dan juga  arahan STOP WORK kepada kontraktor jika gagal mematuhi peraturan keselamatan.
 
Persoalan dalam tragedi runtuhan ini, apakah  Safety & Health Officer yang berpengalaman dilantik JKSB ini langsung  gagal mengesan awal kegagalan  struktur asas  (scaffholding)  seperti yang didakwa  DOSH hari ini ?


Terdapat berita kini tersebar di tapak pembinaan pagi ini, kawasan Work In Progress Cergas Murni Sdn Bhd telah diaudit keselamatan oleh Safety Officer JKSB.Safety Officer berkenaan telah menegur pihak kontraktor Cergas Murni dengan berkata " Bila nak perbetulkan support besi , nak tunggu collapse  ??  

Tak sangka masin sungguh mulut Safety officer berkenaan dan akhirnya jejambat runtuh  pada petang jam 7.00 pm itu disebabkan kegagalan  struktur scaffolding. Jika berita khabar angin ada asas kebenarannya maka ia satu kegagalan besar pihak JKSB sebagai Pegawai Penguasa dilantik kerajaan untuk menguruskan projek berbilion RM ini dengan baik dan selamat.

Saya yakin Jawatankuasa Siasatan tragedi runtuhan ini akan dapat mengenalpasti masalah ini sudah pastinya rekod kerja Safety Officer akan disemak dan pelbagai SOP pembinaan struktur asas penyambungan. Oleh itu, perlunya Pengarah Urusan JKSB  digantung tugas sehingga siasatan insiden runtuhan jejambat ini selesai mengambil sikap pertanggungjawaban terhadap tugas. Kematian yang membabitkan pemandu kereta Kelisa di bawah adalah cukup menyedihkan dan JKSB perlu bertanggungjawab.


Al Fatihah .....semoga roh arwah dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang beriman .

kereta kelisa Rohaizad dihempap konkrit JKSB 


 Polis hari ini mengesahkan penemuan mayat seorang lelaki berusia lingkungan 40-an di dalam timbunan runtuhan tanjakan konkrit susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang di Lebuhraya Tun Dr Lim Chong Eu di sini.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata pasukan penyelamat menemui mayat lelaki itu dalam keadaan tunduk di tempat duduk pemandu tanpa penumpang lain.


Polis mengenal pasti pemilik kereta jenis Perodua Kelisa yang terperangkap di dalam runtuhan akibat dihempap oleh tanjakan konkrit susur keluar Jambatan Kedua Pulau Pinang di Batu Maung di sini sebagai Rohaizad Md Sofar.

Jurucakap polis berkata bagaimanapun polis tidak dapat mengesahkan sama ada Rohaizad, 43, yang beralamat di Sungai Dua, Gelugor di sini, adalah mangsa yang masih tersepit di dalam kenderaan itu.klik DI SINI


JKSB  janji bayar RM10K untuk mangsa tragedi 

Georgetown: Jambatan Kedua Sdn Bhd (JKSB) akan membayar pampasan kepada mangsa yang terbabit dengan tragedi runtuhan Jambatan Kedua Pulau Pinang. Pengarah Urusan JKSB, Datuk Prof Ir Dr Ismail Mohamed Taib, berkata pihaknya akan membayar wang pampasan permulaan sebanyak RM10,000 kepada mangsa yang terbabit dengan tragedi berkenaan. 

 Beliau berkata demikian kepada petugas media di lokasi kejadian di Batu Maung dekat sini, hari ini.


HENTIKAN JE  SEMUA KERJA JAMBATAN KEDUA INI ... 
MINTA JKSB  PERIKSA DULU DAN PASTIKAN 
 TIDAK MEMBAHAYAKAN KESELAMATAN
ORANG AWAM 

No comments:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews