PUTRAJAYA 13 Ogos – Kerajaan akan menetapkan harga siling bagi ayam selama dua minggu sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tidak lama lagi.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, langkah tersebut perlu memandangkan harga ayam pada masa ini dilihat tidak begitu menyenangkan pengguna.
Menurutnya, penetapan harga siling itu akan berkuatkuasa seminggu sebelum dan seminggu selepas hari raya.
“Saya ada baca akhbar hari ini, para peniaga tidak dapat jamin harga ayam akan kekal menjelang hari raya nanti.
“Tetapi saya nak beritahu menjelang hari raya nanti, kita akan kawal harganya dengan menetapkan siling,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini hari ini.
Utusan Malaysia hari ini melaporkan, meskipun harga ayam di beberapa negeri masih terkawal, kebanyakan peniaga mengakui mereka tidak pasti sama ada harga itu dapat dikekalkan sehingga sambutan Hari Raya Aidilfitri bulan depaTERKAWAL?
HARGA AYAM KEKAL ANTARA RM6.40-RM6.90 - melayau
Tinjauan Utusan Malayau mendapati, harga ayam di pasar utama kekal antara RM6.40 hingga RM7 sekilogram dan di pasar raya RM6.30 hingga RM6.50 sekilogram
SATU KILOGRAM AYAM KINI RM7.30 - melayau
MELAKA 12 Ogos – Ketika beberapa negeri berlaku kenaikan harga ayam yang tidak munasabah, perkara itu juga tidak terkecuali berlaku di Pasar Besar Melaka Sentral di sini.
Tinjauan Utusan Malayau hari ini mendapati kebanyakan peniaga menaikkan harga ayam bersih sebanyak 10 sen kepada RM7.30 bagi satu kilogram berbanding harga asal RM6.90 hingga RM7.20.
***********************************************************************************
MELAYU terkena lagi !...
Ini bapak DAFI janji mahu SELARAS & LETAK SILING (agaknya) pada harga ayam di pasaran menjelang Raya Puasa ini .................
Hadiah RAYA agaknya Mat Sabri? Selepas RAYA naik lagi la yer !!!!!!!
Ingat Melayu hanya makan Daging Ayam masa RAYA ja kot.................
Sebab tu 2 minggu sahaja HARGA siling Ayam...
Melayu kena TIPU lagi....
Kali ini oleh BAPAK Penyanyi !....
No comments:
Post a Comment