INGIN TAHU CARA MENAMBAH PENDAPATAN ANDA? KLIK LINK DI SINI UNTUK JOIN DUNIA PENGIKLANAN MELALUI WEBSITE DAN LAMAN SOSIAL

Thursday, November 20, 2008

More factories in Penang shutting down plants


A number of prominent factories in Penang, northern Malaysia have begun cutting their expenditures by temporarily shutting down their plants and letting their staff go for forced leave.

Unconfirmed sources indicated that Agilent Technologies, Flextronics, Jabil Circuit, AMD, Spansion and ASE Electronic are among those which are ready to shut their plants between November and December.

The fate of Dell’s employees, on the other hand are still in doubt after the company has been reported to be sourcing for potential buyers from the outsourcing market. Not far from Penang, rumour is fast spreading that Silterra, which operates its facilities in Kulim, Kedah may be forced to close its business due to disasterous losses in the last 3 years. See this article Dell may sell factories in Penang.

Recruitment and hiring are running at a snail’s pace, and some of the companies may have to resort to retrenching and shrinking their workforce size in order to survive.

The scenario looks like a repeat of the Asian financial crisis ten years ago, where many manufacturing companies in Penang closed their business in flock. Shutting down plant is one of the popular ways for manufacturing companies to reduce its cost of expenditure, but if this exercise fails to bring back the company on track to profitability, then the employees may be facing their worst nightmares as retrenchment may not be too far away.

****************************************************************************

Daripada berita di atas, apa yang dapat saya simpulkan bahawa Malaysia sekarang mengalami kesan yang ketara akibat kelembapan ekonomi di US.Hal ini demikian kerana US merupakan rakan dagangan terbesar Malaysia dan kini kita amat terasa kesannya jika ramai pelabur-pelabur dari US seprti Dell menutup operasinya di Malaysia.Kebanyakan kilang di Penang sekarang menjalankan operasi sebanyak 2 shift sahaja jika dibandingkan dengan keadaan sebelum krisis dimana kilang menjalankan operasi 24 jam.Ini disebabkan permintaan yang kurang daripada pelanggan terutama di US dan akibatnya operasi pengeluaran produk terpaksa dihadkan.Jika ini berterusan dijangkan ramai operator akan dibuang kerja jika kilang masih mengurangkan operasi pengeluaran syarikat.

Saya sebagai mahasiswa yang akan menamatkan pengajian pada tahun depan amat bimbang dengan situasi ini jika krisis ini masih berterusan pada tahun depan kerana ini akan menutup peluang kepada fresh graduates seperti saya untuk mendapatkan pekerjaan pertama.Tapi saya lega dengan langkah kerajaan PP yang membuat lawatan kerja ke Korea untuk menarik pelabur di sana menanam modal di Penang dan diberitakan juga Samsung akan melabur di PP.Mungkin potensi untuk menarik pelabur perlu dihalakan kepada negara di Asia Timur dan Timur Tengah selepas apa yang berlaku di US. Saya berharap kerajaan Malaysia dan juga kerajaan negeri dapat meneruskan usaha menarik pelaburan ke Malaysia sebagai usha untuk mengurangkan jumlah pengangguran di Malaysia.

Terkini, Ketua Pembangkang telah mengusulkan untuk membincangkan laporan United Nation Conference on Trade and Development World Investment Report 2008 mengenai pengaliran keluar FDI yang mencecah RM 38 billion berbanding kemasukan FDI sebanyak RM 27 billion pada tahun 2007 di Parlimen untuk dibahaskan. Ini adalah bukti bahawa Malaysia sudah mula merasai kesan krisis subprima di US dan usaha yang konkrit dan efektif perlu dilakukan untuk menyelamatkan ekonomi Malaysia supaya ia tidak berulang seperti tahun 1997. Lihat artikel lama mengenai ekonomi sebelum krisis subprima di US.

Friday, November 14, 2008

Isu penggabungan mahkamah Syariah dan sivil

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Saya memilih entri posting kali ini berkenaan cadangan penggabungan mahkamah syariah dan sivil. Mari kita melihat cadangan yang dilontarkan oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad berkenaan penggabungan kedua-dua mahkamah sivil dan syariah semasa membentangkan syarahan di Fakulti Undang-Undang, Universiti Harvard baru-baru ini.

Setelah membaca beberapa saranan dan cadangan beliau, saya melihat cadangan ini satu langkah yang praktikal dan ada asasnya kerana undang-undang di Malaysia sememangnya mengalami permasalahan dalam membicarakan kes melibatakan orang Islam dan bukan Islam sebagai contoh kes-kes antara agama yang berkaitan perkahwinan dan penceraian.Berikut di bawah antara idea dan polimik yang dilontarkan oleh beliau dalam syarahan tersebut.


Beliau turut menarik perhatian bagaimana konflik timbul apabila sesuatu isu melibatkan bidang kuasa mahkamah syariah tetapi salah satu pihak merupakan bukan Islam (yang mana mahkamah syariah tidak mempunyai bidang kuasa membicarakannya), mahkamah mana akan mendengarnya.

Beliau turut membangkitkan persoalan mahkamah mana yang akan membicarakan sesuatu kes apabila isu yang dihujahkan terletak di bawah bidang kuasa kedua-dua mahkamah sivil dan syariah.

Selain itu, Abdul Hamid juga membuka satu persoalan lain iaitu mahkamah mana yang harus mendengar kes yang dibicarakan di mahkamah syariah yang turut mengandungi isu-isu perlembagaan.

‘‘Jalan penyelesaiannya ialah dengan menggabungkan dua sistem mahkamah yang mana kes-kes sivil akan didengar oleh hakim sivil dan sebaliknya.

‘‘Apabila kes itu melibatkan kedua-dua isu sivil dan syariah, ia harus didengar oleh dua hakim iaitu hakim sivil dan syariah,” katanya.

Saya amat bersetuju jika cadangan beliau dipanjangkan dalam Jemaah Kabinet dan Dewan Rakyat untuk dibahaskan kerana pekara pokok yang dilontarkan beliau amat penting untuk sistem kehakiman Malaysia.

Tetapi cadangan bernas tidak semestinya disetujui oleh oarang lain.Antara yang terawal membantah ialah datang dari Biro Undang-undang MCA yang ingin menjuarai hak orang Bukan Islam.Saya melihat kenyataan dangkal dari seorang peguam yang jelas tidak mengamati ucapan dan saranan bekas CIJ.

Pengerusi Biro Undang-undang MCA itu berhujah mengatakan cadangan ini akan memaksa orang bukan Islam tertakluk kepada bidangkuasa Syariah dalam semua perkara perundangan, termasuk kes antara agama yang berkaitan dengan perkahwinan dan penceraian.Satu lagi hujah katanya melanggar Artikel 11, Perlembagaan Persekutuan.Tun Abdul Hamid jelas dalam ucapannya bahawa 2 hakim iaitu dari Sivil dan Syariah akan mendengar kes yang melibatkan orang Islam dan bukan Islam.Apa yang perlu dipersoalkan? 2 pihak akan melakukan pengadilan.

Pihak MCA ini mahu mewujudkan kebimbangan dikalangan Bukan Islam dan mereka kelihatan mahu menjuarai isu ini yang selalunya dijuarai oleh pihak DAP.


Tuesday, November 11, 2008

AUKU- Menteri sokong dimansuhkan

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle




Dalam ucapan penggulungan YB. Menteri Pengajian Tinggi Bagi perbahasan Bajet 2009 parlimen kedua belas penggal pertama pada 3 November 2008 menyatakan bahawa AUKU tidak akan dimansuhkan.

Kenyataan YB Dato’ Seri Khaled Nordin :

Mengenai isu Akta Universiti & Kolej Universiti (AUKU) ingin saya maklumkan bahawa AUKU adalah satu Akta yang mentadbir urus IPTA dan ianya bukan bertujuan untuk mengongkong mahasiswa seperti yang didakwa oleh sesetengan pihak. Justeru, kerajann tidak bercadang untuk memansuhkan AUKU. Rang Undang-Undang AUKU (Pindaan) 2008 telahpun dibacakan kali pertama pada bulan Julai yang lalu dan akan dibacakan kali kedua dan seterusnya dibahaskan di dewan yang mulia ini. Tiga aspek utama telah diberikan penekanan dalam cadangan pindaan Akta Universiti & Kolej Universiti 1971 (AUKU), iaitu “:

*tadbir urus universiti ;

*kebajikan dan hak asasi pekerja universiti; dan

*kabajikan dan hak asasi mahasiswa universiti

Ini adalah kenyataan Menteri Pengajian Tinggi dalam teks ucapannya, namun ketika ucapan penggullungan ini dajalankan oleh beliau perkara AUKU ini tidak dibacakan dihadapan Ahli Parlimen kerana dikuatiri akan menimbulkan persoalan-persoalan tentang AUKU ini. Jelaslah bahawa menteri berasa takut untukk menyebut tentang akta ini. Adalah dimaklumkan bahawa persoalan tentang AUKU ini telah dibangkitkan oleh YB. Permatang Pauh, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Pindaan AUKU masih lagi kosmetik yang tidak mengubah apa-apa pada akta yang sedia ada. Pindaan yang dilakukan hanya dapat kelulusan diimplemntasi di kampus dengan budi bicara Naib Canselor. Maksudnya disini, pindaan ini tidak dapat dinikmati oleh mahasiswa dan tidak langsung membantu manaikkan universiti di Malaysia satu tapak kehadapan. Adalah dimaklumkan, mahasiswa di luar negara bebas untuk menyatakan pandangan kepada sesiapa sahaja, boleh mencetak akhbar sendiri, membina syarikat sendiri dan lain-lain lagi. Ini adalah kerana karajaan mereka memberikan kebebesan kepada golongan intelektual untuk mewarnakan negara mereka. Namun di Malaysia, terlalu banyak akta yang dicipta oleh kerajaan khususnya ketika zaman pemerintahan Tun Mahathir Mohamed menyebabkan rakyat dan mahasiswa manjadi takut.

Mahasiswa pada satu ketika dulu, berani memberi pandangan ketika pensyarah memberikan kuliah tanpa batasan. Bebas mengatakan apa sahaja yang ingin mereka mahu katakan. Perkara ini yang membina idealisme mahasiswa ketika berada di bangku Universiti. Budaya ini juga menjadikan mahasiswa berfikiran kritis dan punyai pandangan sendiri. Namun, hasil pendidikan kini dan lambakan akta yang ada menyebabkan mahasiswa seperti sekarang. Bukan sekadar menjadi budak sekolah yang tekun belajar, malah yang sedih terlibat dengan budaya liar sepertii rogol, berzina, berkesedudukan,, lari dari rumah dah lain-lain lagi.

Tetapi cabaran bagi mahasiswa jika AUKU dimansuhkan ialah membina semula generasi mahasiswa yang tegar berpencak manyatakan idealisme. Membentuk golongan mahasiswa yang telah di”AUKU”kan selama 37 tahun sebenarnya bukan perkara yang senang. Suasana selesa dengan budaya ”feeding spoon” menjadi satu amalan dalam hidup mahasiswa. Bentuk pendidikan yang lebih kepada ”examination type” juga menjadikan kekuatan seorang mahasiswa hanya boleh diukur dengan kertas peperiksaan sahaja. Inilah cabaran bagi kamu generasi muda mahasiswa.

Sebenarnya, mahasiswa menjadi satu kegurunan masa yang lalu, sehingga Prof. Ungku Aziz pernah mengucapkan :

Belajar sambil MENCABAR, Pengetahuan tidak terjuntai seperti pisang, Bangsamu tidak termaju tanpa pemimpin. "Biarlah mahasiswa MENCABAR asalkan sambil itu mereka belajar".



Friday, November 7, 2008

Tahniah Obama , Perubahan di US


Calon Demokrat, Barrack Obama mencapai kemenangan dan menjadi presiden kulit hitam pertama Amerika Syarikat. Manakala calon Republik, John McCain mengucap tahniah kepada Obama.barrack obama 201008 01Sehingga jam 12.20 tengah hari ini, Obama mendahului dengan kutipan 297 undi berbanding calon Republik, John McCain yang memperoleh 145 undi.

Calon memerlukan sejumlah 270 undi untuk menang.

Kemenangan terbesar bagi Obama ialah apabila beliau diisytiharkan pemenang di Ohio dan Pennsylvania - tempat berlakunya kempen yang paling panas dan sengit antara kedua-dua calon tersebut.-Malaysiakini(5/11/08)

Kita berdoa agar lembaran baru pentadbiran dunia akan bermula tidak lama lagi selain bertegas menolak tragedi John F. Kennedy menghumban harapan rakyat (dalam kes ini di Amerika). Politik aku lebih hebat atau aku paling hebat cara Bush ditolak terlepas dasar apa pun yang dibuat. Politik Obama ternyata nampak lebih rendah diri dan lebih pro rakyat.

Saya begitu tertarik dengan cara berkempen memilih Presiden Amerika di mana penggunaan pelbagai media secara bercetak sehingga ke alam siber digunakan cukup meluas .Selain itu, cara berkempen seperti debat Presiden yang disertai oleh kedua-dua parti turut menunjukkan US cukup komited dengan amalan demokrasi dalam pilihanraya seperti yang dilaungkan mereka sebelum ini. Di sini, rakyat seluruh US dapat melihat visi dan misi bakal Presiden mereka jika diamanahkan untuk memimpin US dan dunia.Debat itu sendiri sudah cukup menunjukkan kehebatan berhujah pemimpin tersebut dan idealisme yang ingin dibawa jika terpilih untuk menjadi pemimpin.

Saya bersetuju dengan pandangan YB Khairy Jamaluddin (KJ) yang ingin menganjurkan debat terbuka untuk pemilihan jawatan Ketua Pemuda UMNO.Beliau mengharapkan perwakilan dapat membuat penilaian dengan misi dan visi yang akan dibawa oleh calon masing-masing jika terpilih menjadi Ketua Pemuda UMNO.Debat merupakan wadah atau platform yang terbaik untuk calon mengutarakan pandangan dan berhujah berlandaskan fakta dan disamping itu juga dapat mempopularkan diri di mata perwakilan yang akan memilih.Sepatutnya, politik di Malaysia ini diwarnai dengan debat terbuka secara ilmiah sebagai contohnya debat minyak di TV3 yang saya kira mendapat rating yang cukup tinggi.Pemimpin yang dipilih oleh rakyat perlu berani tampil berhujah permasalahan rakyat dan apa jua isu yang berkaitan negara dan rakyat.

Saya berharap akan diadakan debat mengenai keadaan ekonomi Malaysia sekarang supaya rakyat jelas dengan keadaan ekonomi di Malaysia. Saya sebenarnya masih kabur dengan iklim ekonomi di Malaysia ini....

Di sini saya sertakan ucapan Obama (speech Obama) dan juga dibawah anda boleh melihat video menarik kempen pilihanraya Barrack Obama







Sunday, November 2, 2008

Kuatkan pegangan dan matlamat apabila berada di IPT

Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle

Aku boleh bayar balik la duit Pet.." Itulah ayat manis pelajar Malaysia yang dikatakan hilang di Australia.

Cukup haprak bila aku dapat tau dari sumber aku di Australia yang mengatakan bekas budak asrama penuh di Negeri Sembilan ni jawab "aku boleh bayar balik la duit Pet (Petronas)".

Katanya dia kaki Clubbing di sana dan LARI ikut jantan Mat Salleh. Siap boleh telefon konsulat bagitau tak payah cari dan dia ok.Ni maklumat dari blogger AMIN AHMAD...mungkin dia ada contact di Australia...

Berita akhbar tempatan tentang dia, Kosmo Utusan Kosmo

Abdul Azeez (Ketua Putera Umno) berkata, pihaknya mula menerima aduan daripada ibu bapa pelajar-pelajar terbabit sejak permulaan Ramadan lalu.

Katanya, sebahagian kes telah pun dirujuk kepada pihak Pertubuhan Polis Jenayah Antarabangsa (Interpol) dan Wisma Putra serta Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Australia.

Beliau berkata, ketika ini kebanyakan maklumat berhubung pelajar-pelajar yang hilang itu diperoleh melalui persatuan pelajar universiti yang terbabit.

“Kita mungkin memerlukan bantuan daripada banyak pihak lain termasuk Kementerian Pengajian Tinggi untuk mengesan semua pelajar yang hilang ini,” katanya.

Dalam pada itu, ibu bapa salah seorang pelajar yang hilang, Norzarifah Kamaruzzaman turut berada pada sidang akhbar yang sama.

Ibunya, Noraini Daud berkata, anaknya, Norzarifah terputus hubungan terus dengannya sejak 6 Oktober lalu.

Dia berkata, sebelum itu anaknya dapat dihubungi melalui telefon atau e-mel tetapi sejak tarikh berkenaan, sudah tiada ada saluran komunikasi untuk mengetahui di mana anaknya berada secara tepat.

Katanya, maklumat terakhir yang ada pada dirinya ialah anaknya itu telah mengikuti seorang lelaki bersama ibunya berpindah ke sebuah kampung kecil dinamakan Rockhampton, kira-kira 20 minit perjalanan menaiki kereta dari bandar Perth.

Tindakan anaknya berpindah dengan lelaki itu katanya, berlaku selepas Norzarifah keluar dari hospital di Perth selepas disyaki menelan hampir 50 biji Panadol.

“Punca anak saya bertindak begitu tidak saya ketahui, maklumat mengenai tindakannya itu kami tahu apabila Norzarifah menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada kakaknya pada 17 September lalu.

SMS itu seperti yang terkandung dalam laporan polis pada 23 September ialah:

“Kak, jangan bagi mak nangis, Ipah baru keluar hospital semalam dari hari Sabtu malam, overdose. Jangan bagi tahu mak, Ipah tak tahu nak buat macam mana lagi, Ipah ambil 50 biji Panadol.

“Jangan bagi tahu emak. Aku nak mati kak, jangan bagi tahu mak, tolonglah kak.”

Noraini berkata, anaknya mengikuti pengajian peringkat ijazah dalam bidang geologi dan hanya tinggal empat bulan atau satu semester sebelum pengajiannya berakhir.

“Saya dapat tahu dia sudah tidak menghadiri kuliah sejak dari empat bulan yang lalu iaitu dari Ogos,” katanya.

Dia memberitahu, Norzarifah adalah anak kedua daripada lima beradik dan memulakan pengajian di Australia sejak tahun lalu.

Menurut Noraini, anaknya mendapat keputusan 9A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan keputusannya di universiti terbabit juga baik sebelum ini.

Cinta kadang-kadang membuat sesiapa sahaja lari dari fokus dan matlamat asal terutama mahasiswa apabila berada di menara gading.Sebagai contoh rakan kita di Australia ini, kena inject sikit ja dari Mat Salleh..cair ja...dan akibat percintaan pelajarannya gagal di universiti dan akhirnya berhenti belajar kononya kerana tidak minat jurusan yang ditawarkan. Mengapa sampai berlaku begini? Jawapan mudah , diri dia tidak cukup cukup kental untuk meletakkan matlamat asal belajar dan harapan menggunung dari ibubapa di kampung yang mengharapkan anaknya berjaya. Dia lalai dan tergoda dengan godaan cinta dan kemeriahan bercinta yang seterusnya menguasai diri dan menjahanamkan dirinya.

Ingat la ibubapa kita apabila kita berada berjauhan dari keluarga, nescaya diri kita akan selamat walau berada dimana pun dan juga ingatlah matlamat asal apabila berada di menara gading iaitu menuntut ilmu.Kita memegang HARAPAN besar keluarga dan negara.

Tiada guna mendapat 9A atau 10A di SPM...GAH hanya di zaman sekolah tetapi akhirnya anda kecundang apabila umur menyinggah dewasa....

Share Info !

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Total Pageviews